Kacin: Janšin govor sadrži elemente mržnje

Janša je u petak poručio učesnicima skupa u Ljubljani da se suprotstave "lijevom fašizmu koji želi da izove nasilje i haos" (Reuters)

Slovenski zastupnik u Evropskom parlamentu Jelko Kacin smatra da nastup premijera Janeza Janše u kojem je govorio o “lijevom fašizmu” u Sloveniji sadrži elemente govora mržnje, čime bi trebalo da se pozabavi pravosuđe.

“Nakon govora premijera Janše, šutnja institucija više nije dopustiva i na potezu su tužioci i sudije. Ako se radilo o govoru mržnje, Janšu su dužni da gone po službenoj dužnosti”, smatra Kacin.

Janša je u petak, podsjeća Hina, u izjavi koja je emitirana tokom okupljanja njegovih pristalica u Ljubljani, poručio učesnicima skupa da se suprotstave “lijevom fašizmu koji želi da izove nasilje i haos i sruši njegovu Vladu kako bi se prikrilo da je tranziciona ljevica kriva za loše kredite koje su u prošlosti davale državne banke”.

Zloupotreba javnog pojma

Neke događaje u Mariboru, pri pokušaju smjenjivanja tamošnje općinske uprave, Janša je uporedio sa događajima u Njemačkoj 30-ih godina prošlog vijeka.

Kacin tvrdi da je Janšin nastup “šokantan”.

Kacin smatra da je Janšin govor znak da je premijer “izgubio kontakt s realnošću, pa govori o lijevom fašizmu, iako je Evropska unija utemeljena na pobjedi nad fašizmom i u njoj nema ni ekstremnog desnog ni lijevog radikalizma”.

“Zato bi spominjanje lijevog fašizma u Sloveniji moglo biti zloupotreba jednog pojma i govor mržnje radi obračuna s onima koji misle drugačije od Janše o njegovim političkim protivnicima i takmacima, što je nedopustivo”, zaključio je Kacin.

Kacin je u Evropski parlament izabran sa liste stranke Liberalna demokratija Slovenije, koja djeluje u okviru evropske grupacije liberalnih i demokratskih stranaka.

Izvor: Agencije