Janković odbio potpuno povlačenje iz PS-a

Janković je rekao da se već povukao iz nacionalne politike i da ga ne interesira zahtjev da se u potpunosti povuče sa mjesta predsjednika PS-a (AFP)

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković u ponedjeljak je odbacio pozive da se u potpunosti povuče sa mjesta predsjednika slovenske opozicione stranke Pozitivna Slovenija (PS), što su od njega zatražile tri stranke koje pregovaraju o formiranju nove slovenske vlade, prenosi Tanjug.

“Zašto bih to učinio?”, upitao je Janković, dodajući da se već povukao iz nacionalne politike i da ga ne interesira zahtjev da se u potpunosti povuče sa mjesta predsjednika PS-a, koje su uputile Građanska lista (DL), koja je napustila vladajuću koaliciju, kao i Narodna stranke (SLS) i Ujedinjena partija penzionera (DeSUS), koje su najavile izlazak iz aktuelne Vlade.

Uslov za pregovore

Te tri stranke zahtijevaju da se Janković u potpunosti povuče sa mjesta čelnika PS-a, kako bi sa PS-om pregovarale o formiranje nove prelazne vlade.

Obraćajući se novinarima pred zasjedanje ljubljanske Skupštine, Janković je precizirao da ni sa kim iz redova ove tri partije nije razgovarao, podsjećajući da je za to nadležna Alenka Bratušek, koja je postala vršilac dužnosti predsjednika PS-a nakon što je Janković privremeno “zamrznuo” svoje mjesto predsjednika PS-a do narednih stranačkih izbora.

“Pustimo njih da sami sastave vladu. Oni bi trebali preuzeti odgovornost za pomaganje u uspostavljanju vlade Janeza Janše, čiji je program izrazito loš za zemlju”, istakao je Janković.

PS još nije najavila datum novih izbora za predsjednika stranke.

Izvor: Agencije