Hapšenja zbog silovanja turistkinja

Napad na turistkinje desio se 4. februara, kada su naoružani i maskirani muškarci upali u kuću na plaži prije zore (Reuters)

Nekoliko osoba je uhapšeno u ponedjeljak tokom istrage u Meksiku o silovanju šest španskih turistkinja u Acapulcu prošle sedmice.

Guverner Angel Aguirre saopćio je da su dvojica privedenih predmet istrage i u drugom slučaju silovanja.

Aguirre je kazao da su žrtve drugog silovanja identificirale dvojicu osumnjičenih, ali da silovane Španjolke nisu nikoga identificirale.

Zvaničnici nisu precizirali koliko osoba je privedeno.

Skoro 40 ljudi koji su nakratko blokirali cestu koja vodi ka aerodromu u Acapulcu kazali su da su članovi njihovih porodica uhapšeni. Rekli su da su uhapšeni pogrešni ljudi.

Flor Silva kazala je da brata i nećaka nije vidjela dva dana, otkako su uhapšeni.

Upali u kuću na plaži

Državni sekretar za sigurnost Guillermo Jimenez ubijedio je demonstrante da prestanu protestirati, nakon što im je obećao da će moći posjetiti uhapšene članove porodica.

Napad na turistkinje desio se 4. februara. Naoružani i maskirani muškarci upali su u kuću na plaži prije zore.

Napadači su svezali jedninog muškarca u kući, a potom silovali šest žena. Sedma žena, Meksikanka, koja je, također, bila u kući, nije povrijeđena.

Incident je šokirao Meksikance i zadao novi udarac turističkom gradu Acapulco, gdje se nasilje pojačava u proteklih nekoliko godina zbog rata narko-kartela.

Izvor: Agencije