Grammy: Trijumf grupe Mumford & Sons

Članovi grupe Mumford & Sons dobili su nagradu za album "Babel", drugi najprodavaniji u Sjedinjenim Američkim Državama (Getty Images)

Najprestižniju nagradu na 55. Grammyju, održanom u nedjelju navečer u Los Angelesu, onu za album godine, dobila je grupa Mumford & Sons za album “Babel”, drugi najprodavaniji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Njujorška indie-pop grupa Fun. dobila je Grammyje za najbolju pjesmu godine za “We Are Young” i za najboljeg novog izvođača, dok je četvrti najvažniji Grammy, onaj za najbolje izdanje godine, otišao u ruke belgijsko-australskog pjevača Gotyjea za “Somebody That I Used To Know”.

U kategoriji nominiranih za najbolji album godine dominirali su muški izvođači, uz Mumford & Sons, Fun. sa “Some Nights”, Franc Ocean sa “Channel Orange”, The Black Keys sa “El Camino”, te Jack White sa “Blunderbuss”.

Pjesma “We are Young” zajedničko je djelo trojca Fun.-a, Jacka Antonoffa, Natea Ruessa i Andrewa Dosta, te producenta Jeffa Bhaskera.

Fun. je bio jedina grupa nominirana u sve četiri “ključne” kategorije Grammyja: za najbolji album, pjesmu, izdanje i najboljeg novog izvođača godine.

U kategoriji novih izvođača, Fun. je pobijedio folk-rock grupu The Lumineers, blues-rock grupu Alabama Shakes, hip-hop kompozitora Franka Oceana i country pjevača Huntera Hayesa.

Ocean, iako nominiran u tri od četiri najvažnije kategorije, nije dobio nijednog Grammyja.

Veliki hit Gotyea

Najbolje izdanje “Somebody That I Used To Know”, pjesma koju Gotye izvodi sa novozelandskom pjevačicom Kimbrom, bila je jedan od velikih hitova 2012.

Na 55. po redu dodjeli nagrada Grammyja, koje dodjeljuje američka Akademija za diskografsku umjetnost i nauku (NARAS), Adele je, nakon što je trijumfirala na Grammyju 2012. sa šest nagrada, ove godine dobila nagradu samo za najbolje pop solo izvođenje.

Razlog je taj što u traženom vremenskom periodu, između 1. oktobra 2011. i 30. septembra 2012, nije izdala nijednu novu pjesmu. Adele je dobila Grammy za izvedbu pjesme “Set Fire To The Rain” u Royal Albert Hallu u Londonu. Pobijedila je Rihannu, Katy Perry, Kelly Clarkson i Kanađanku Carly Rae Jepsen.

Kelly Clarkson bila je jedna od malobrojnih nominiranih izvođačica, sa tri nominacije, a dobila je Grammy za najbolji pop album godine, dok je nagrada za najbolji rock album otišla u ruke The Black Keysa iz Ohija za  “El Camino”.

Reperi Jay-Z i Kanye West dobili su dvije nagrade – za najbolju rap izvedbu i najbolju rap pjesmu, dok je Beyonce dobila nagradu za najbolju tradicionalnu R&B izvedbu za “Love On Top”.

Taylor Swift dobila je Grammy za saradnju s T-Boneom Burnettom i The Civil Wars na pjesmi “Safe & Sound”, a Rihanna i britanski DJ Calvin Harris dobili su Grammy za najbolji kratki muzički video.

Grammyji su ove godine dodijeljeni u 81 kategoriji.

Izvor: Agencije