Tunis: Marzoukijeva stranka napustila Vladu

Marzoukijeva stranka saopćila je da njihov potez nije povezan s odlukom premijera da formira tehnokratsku vladu (Reuters)

Sekularna stranka predsjednika Tunisa Moncefa Marzoukija povukla je svoja tri ministra iz državne Vlade, rekavši da nisu ispunjeni njihovi zahtjevi za promjenama.

Odluka, koju je u nedjelju donijela Marzoukijeva Stranka kongresa za republiku, je novi udarac za Vladu premijera Hamadija Jebalija, koja je oslabljena nakon atentata na sekularnog lidera opozicije Shokrija Belaida.

“Već sedmicu govorimo da ćemo se povući iz Vlade ako ministri vanjskih poslova i pravde ne budu smijenjeni”, rekao je za Reuters Samir Ben Amor, zvaničnik Marzoukijeve stranke.

“Ova odluka nije povezana s odlukom premijera da formira tehnokratsku vladu”, rekao je on, govoreći o Jebalijevoj namjeri da imenuje nepristrasnu vladu, koja bi vodila državu do izbora.

Poruka premijera

Premijer Tunisa je ranije kazao da će podnijeti ostavku ukoliko njegova stranka Ennahda i druge stranke ne prihvate njegov prijedlog o privremenoj tehnokratskoj vladi.

Jebali je prvi put zaprijetio ostavkom u srijedu, nekoliko sati nakon atentata na Belaida. Ennahda je odbacila njegov prijedlog.

Premijer Tunisa je rekao u petak da je uvjeren kako će dobiti podršku stranke.

Reporter Al Jazeere Hashem Ahelbarra javio je iz Tunisa da Ennahda smatra da je tranzicijski period veoma bitan, jer tokom njega trebaju napisati novi Ustav, složiti se o političkom sistemu i odlučiti kada će se održati izbori.

“Za takve stvari potrebna je vrlo snažna vlada. Pa, hoće li premijer ubijediti Ennahdu da podrži njegov prijedlog? To će biti vrlo teško. Ako Ennahda odbije njegov prijedlog, Tunis može očekivati još nesigurnosti”, rekao je on.

U subotu je na hiljade simpatizera Ennahde demonstriralo na ulicama prijestolnice.

Izvori: Al Jazeera i agencije