Mali: Lavrov osudio francusku intervenciju

Ruski ministar vanjskih poslova kaže da Zapad treba steći cjelovit uvid u regiju (AFP)

Francuska se u Maliju bori protiv onih koje je naoružavala u Libiji, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, pozivajući Zapad da stekne “cjelovit uvid” u regiju, prenosi Hina.

“Francuska se u Maliju bori protiv onih koje je u Libiji naoružavala protiv Gaddafijevog režima, kršeći embargo Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda”, rekao je Lavrov u razgovoru za rusku televiziju objavljenom na krajnjem istoku, čije su dijelove objavile i ruske novinske agencije.

Iste grupe bore se u Siriji protiv režima predsjednika Bashara al-Assada, dodao je Lavrov.

“Žalosti me što se naši partneri ne mogu prestati fiksirati na neku tačku na karti i steći cjelovit uvid u regiju”, dodao je.

Intervencija Francuske

Francuska je intervenirala u Maliju na zahtjev vlasti u Bamaku, kao odgovor na ofanzivu pobunjenika prema jugu u januaru.

Lavrov je već kritizirao dopremu francuskog oružja pobunjenicima koji su se borili u Libiji, upozorivši na naopako “tumačenje” UN-ove rezolucije kojom se odobrava upotreba sile za zaštitu civilnog stanovništva.

Rusija, stalna članica UN-ovog Vijeća sigurnosti, bila je suzdržana tokom glasanja o Libiji u martu 2011. koje je omogućilo međunarodne zračne udare na Gaddafijeve snage i na koncu pad režima.

No, Moskva je poslije neumorno isticala da je opseg zračnih udara NATO-a na libijska postrojenja izlazio iz okvira rezolucije UN-a.

Izvor: Agencije