Argentina protiv referenduma na Falklandima

Predstavnici Falklandskih otoka su naveli da će reći Hectoru Timermanu da oni žele da ih Argentina ostavi na miru (EPA)

Argentina je kao ilegalan odbacila referendum na Falklandskim otocima, na kojem će se tamošnje stanovništvo izjasniti o statusu te sporne teritorije u arhipelagu u oblasti južnog Atlantika.

“Referendum je ilegalan zato što Ujedinjeni narodi (UN) smatraju tu teritoriju prisajedinjenom, s obzirom na to da je 1883. godine vlada iz Londona izvršila invaziju i protjerala argentinsko stanovništvo”, rekao je ministar vanjskih poslova Argentine Hector Timerman za televiziju C5N.

On je podsjetio da su UN donijele 40 rezolucija u kojima su pozvale Buenos Aires i London da pregovaraju o suverenitetu nad Falklandima, čemu se Velika Britanija protivi.

Timermanovi komentari uslijedili su usred povećane razmjene riječi na nekih 40 dana prije nego što stanovnici Falklandskih otoka izađu na glasačka mjesta 10. i 11. marta, gdje će se izjasniti o tome da li žele da arhipelag ostane britanska prekomorska teritorija.

Odbijena ponuda

Timerman je sredinom sedmice odbio ponudu britanskog državnog sekretara Williama Haguea da se, tokom posjete Londonu naredne sedmice, sastane s predstavnicima Falklandskih otoka.

Predstavnica Foreign Officea rekla je u Londonu da je Velika Britanija razočarana odgovorom Argentine.

Predstavnici Falklandskih otoka su naveli u saopćenju da će reći Timermanu da oni žele da ih Argentina ostavi na miru.

Timerman je kasnije izjavio da ipak i dalje planira putovati u London u nedjelju.

On je, međutim, optužio Veliku Britaniju da želi imati “vojnu bazu na Falklandima, s projekcijom na Antarktik”, i ocijenio je da je taj arhipelag “najmilitarizanija teritorija na svijetu, s jednim vojnikom na svaka tri stanovnika”.

“Ne postoji zemlja na svijetu koja priznaje britanska prava na Malvinima”, rekao je on.

Vlast pripada guverneru

Vlasti Falklandskih otoka zakazale su za 10. i 11. mart referendum o svom političkom statusu i pozvale posmatrače sa strane da ga nadgledaju i potvrde da li je glasanje bilo slobodno i pošteno.

Argentina optužuje britansku vojsku da joj je otela ovu teritoriju prije 180 godina i od tada vladala njome kao svojom kolonijom.

Posle neuspjelog argentinskog napada 1982. godine, Falklandski otoci su ostali pod upravom britanske krune, a vlast pripada guverneru, koga postavlja britanski Parlament.

Na otocima su i značajne britanske odbrambene snage.

Na glasanju 10. i 11. marta bit će postavljeno jednostavno pitanje na koje treba odgovoriti sa “da” ili “ne”: “Da li želite da Falklandski otoci zadrže trenutni politički status prekomorske teritorije Velike Britanije?”

Kako se pretpostavlja, većina otočana, koji su Britanci, odgovorit će pozitivno.

Izvor: Agencije