U modernom ropstvu 20 miliona ljudi

Vlasti u Indiji su potvrdile kako su u ovoj zemlji milioni mališana primorani da rade (EPA)
Vlasti u Indiji su potvrdile kako su u ovoj zemlji milioni mališana primorani da rade (EPA)

Međunarodna organizacija rada upozorava da je blizu 20 miliona ljudi primorano raditi na farmama, u fabrikama ili kao “kućna posluga”, te da su često izloženi zlostavljanju.

Priče o modernom ropstvu glavne su vijesti u medijima, piše Srna.

Policija u Indiji oslobodila je prošle godine 60 žena i djevojaka koje su bile zarobljene u bordelima u New Delhiju.

Vlasti su potvrdile da su milioni mališana u Indiji primorani da rade.

Policija je ljetos oslobodila stotine radnika koji su držani kao prinudni radnici na jednoj plantaži paradajza u Meksiku, a dogovorena plata nije im isplaćena.

Prošlog mjeseca u Los Angelesu vlasti su postigle dogovor s kompanijom Del Monte povodom tužbe za diskriminaciju radnika, uključujući pripadnike tajlandske zajednice.

Kompanija nije priznala krivicu, ali se složila da “uvede reforme”.

Izrabljivanje za mizernu platu

Česti su slučajevi izrabljivanja ljudi, koji su mizerno plaćeni za svoj rad.

U Californiji je zabilježen slučaj žene iz Indonezije, koja je tri godine maltretirana dok je u jednoj porodici radila kao kućna pomoćnica.

Obećali su joj 150 dolara mjesečno i slobodan dan sedmično, kao i to da neće morati platiti za put, vizu i pasoš.

Na kraju je bila primorana raditi bez ijednog slobodnog dana, zlostavljana je i nije joj plaćano.

Susjedi su joj pomogli da pobjegne, navodi Glas Amerike.

Humanity United, neprofitna organizacija koja sarađuje s američkom Vladom i pomaže žrtvama, navodi da zlostavljanim radnicima treba omogućiti pristup sigurnom stanovanju, osnovnu pravnu pomoć, mentalnu zdravstvenu njegu i medicinsku pomoć.

Izvor: Agencije


Povezane

Bangladeš je jedna od najsiromašnijih zemalja, s nekim od najnižih plata na svijetu. Naširoko se izvještava o opasnim radnim uslovima u industriji odjeće – ali jedan drugi sektor uzrokuje još veću zabrinutost. Reporter Al Jazeere Rob Reynolds dobio je pristup gusto naseljenom sirotinjskom dijelu glavnog grada, u kojem se nalazi više od 200 štavionica kože.

U toku je masovni priliv jemenskih radnika deportiranih iz Saudijske Arabije. To se događa nakon što je počelo provođenje kampanje usmjerene na otkrivanje “kršitelja radnog zakona”. Prema preliminarnim statističkim podacima, uglavnom preko graničnog prelaza Teval na sjeveru Jemena deportirano je oko 15.000 jemenskih radnika proteklih nekoliko dana.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO