U januaru presuda za slovenski slučaj Patria

Na optuženičkoj klupi zbog davanja mita slovenskim dužnosnicima radi prodaje Patrijinih oklopnih vozila nalazi se petorica bivših menadžera kompanije (EPA)

Finski sud, na kojem se sudi nekadašnjim menadžerima finske kompanije Patria zbog prodaje oklopnih vojnih transportera Sloveniji uz isplatu nezakonitih provizija, presudu će objaviti krajem januara iduće godine, objavljeno je u ponedjeljak.

Glavni tužitelj Jukka Rappe izjavio je Slovenskoj informativnoj agenciji da će odluka suda u mjestu Haemeelina, gdje je sjedište Patrije, biti objavljena 30. januara.

Presudu će donijeti preostala dvojica sudija u sudskom vijeću, nakon što je nedavno iznenada umro glavni sudija Juhani Hoirvonen.

Peterica na optuženičkoj klupi

“Presuda za slovenski dio suđenja u slučaju Patria bit će poznata 30. januara. Nakon toga počet će suđenje za hrvatski dio afere”, rekao je Rappe.

On je kazao da su dva slična slučaja na sudu odijeljena zbog smrti Hoirvonena, ali da su preostala dvojica sudija u cjelosti ovlaštena da donesu prvostepenu presudu za slovenski dio afere.

Prema prvobitnim planovima, presuda za slovenski i hrvatski dio slučaja suđenja za korupciju Patrijinih menadžera trebala je biti izrečena nakon što se završi i “hrvatski dio” procesa, kako se pretpostavljalo, krajem proljeća ili početkom ljeta.

Na optuženičkoj klupi, zbog davanja mita slovenskim dužnosnicima radi prodaje Patrijinih oklopnih vozila, nalaze se peterica bivših menadžera: nekadašnji generalni direktor Patrije Jorma Wiitakorpi, nekadašnji izvršni potpredsjednik kompanije Patria Vehicles Heikki Hulkkonen, zastupnik Patrije za Sloveniju Reijo Niitynen, direktor prodaje Tuomas Korpi te glavni finansijski direktor Kai Nurmi.

Osuđen i Janša

Osumnjičeni su za nuđenje i isplatu mita javnim dužnosnicima u Sloveniji kako bi kompanija dobila posao isporuke 135 oklopnih naoružanih transportera za Slovensku vojsku u vrijednosti 278 miliona eura, a oni negiraju svoju krivicu.

Tužilac Rappe je za optužene zahtijevao po dvije godine i po zatvora, osim za Nurmija, za kojega je tražio godinu dana zatvora uslovno.

Većini spomenutih bivših menadžera Patrije sudit će se i zbog pretpostavke da su korupcijom osigurali prodaju oklopnih vozila Patrije Hrvatskoj, što je vremenski koincidiralo i s prodajom vozila Sloveniji.

Na suđenju pred prvostepenim sudom u Ljubljani ove su godine izrečene kazne za slučaj Patria i grupi slovenskih dužnosnika, među ostalim i bivšem premijeru Janezu Janši, kojemu je izrečena kazna od dvije godine zatvora i visoka novčana kazna.

Izvor: Agencije