Turci u EU bez viza možda za dvije godine

Predsjednık ESI-ja tvrdi da bi pristankom Njemačke ili Francuske glasovi za uvođenje bezviznog režima Turskoj bili u većini (EPA)

Europska inicijativa za stabilnost predviđa da bi Europska unija za dvije godine mogla uspostaviti bezvizni režim za Tursku, prenosi Anadolija.

Predsjednık ESI-ja Gerald Knaus kazao je kako bi turske vlasti trebale postaviti 2015. godinu kao početak bezviznog režima, dodavši da bi Turska to mogla postići i ranije, s obzirom na to da su zemlje Balkana dobile bezvizni režim za dvije do tri godine.

Prema njegovim riječima, Italija, Poljska, Rumunjska, Španjolska i Švedska otvoreno podržavaju uvođenje bezviznog režima za Tursku, dok su Bugarska, Grčka, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Mađarska, Litva, Latvija, Malta, Portugal, Slovačka i Slovenija blizu te odluke.

Uskoro počinju pregovori

On tvrdi da bi pristankom Njemačke ili Francuske glasovi za uvođenje bezviznog režima Turskoj bile u većini.

Knaus navodi da je pozitivno to što više od milijun ljudi u Turskoj koji posjeduju diplomatsku putovnicu ne zloupotrebljavaju to ovlaštenje i to što se smanjio broj ilegalnih prelaza iz Turske u EU.

Predsjednik ESI-ja navodi da bi uspješan završetak ovih pregovora mogao razbiti predrasude koje vladaju u sredinama koje se protive uvođenju bezviznog režima Turskoj.

Turska će uskoro početi pregovore s EU-om o liberalizaciji viznog režima, koji bi mogli potrajati godinama, prenijeli su prošli tjedan europski mediji.

Pregovori bi trebali formalno početi 16. prosinca u Ankari, a trajat će ne duže od tri godine, kazao je prije nekoliko dana turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu u Bruxellesu.

U međuvremenu je turski predsjednik Abdullah Gul izjavio je da je vizni režim EU-a vrlo strog i nepošten.

Čudna situacija

“Dok EU ima potpisane sporazume o bezviznom režimu s mnogim zemljama, od Latinske Amerike, Rusije pa do Balkana, ne može se prihvatiti činjenica da prema Turskoj ima vrlo strog vizni režim”, rekao je on.

Naglasio je da je vrlo zabrinjavajuće to što EU prihvaća slobodno kretanje roba iz Turske, ali ne i “vlasnika tih proizvoda”.

“Turska je već sada duboko integrirana u EU. Članica je Carinske unije. EU i Turska imaju potpisan sporazum o slobodnom protoku roba, ali vlasnici tih istih proizvoda se ne mogu slobodno kretati u zemljama članicama EU-a. To je vrlo čudna situacija”, kazao je Gul.

On je izrazio uvjerenje da će Turska narednih godina dobiti bezvizni režim s EU-om.

“Nadamo se da ćemo u nekoliko narednih godina dobiti bezvizni režim. Turski državljani trebaju dobiti mogućnost slobodnog kretanja u zemljama EU-a”, istaknuo je Gul.

Izvor: Agencije