Sukob Kurda i turske policije

Policija se sukobila sa skoro 5.000 demonstranata u gradu Diyarbakir (AFP)

Policija i demonstranti sukobili su se nedjelju u jugoistočnoj Turskoj, pretežno naseljenoj Kurdima, a 12 ljudi, uključujući četiri policajca, povrijeđena su, dok je najmanje pet demonstranata uhapšeno.

U eskalaciji napetosti poslije ubistva dva turska demonstranta u petak policija je upotrijebila suzavac i vodene topove u gradu Diyarbakir protiv skoro 5.000 demonstranata, koji su mahali slikama zatvorenog kurdskog lidera Abdullaha Ocalana, izvještava AFP.

U petak su u sukobu s policijom iz vatrenog oružja ubijena dvojica demonstranata, stara 32 i 34 godine, tokom protesta povodom tvrdnji da su uništena groblja kurdskih pobunjenika, što je demantirao ured lokalnog guvernera, prenosi Tanjug.

Iz zatvorske ćelije Ocalan je ta ubistva nazvao “velikom provokacijom”, usmjerenom protiv mirovnog procesa.

Oteti, pa oslobođeni vojnici

Vojne vlasti su u međuvremenu objavile kako su pobunjenici iz redova zabranjene Kurdske radničke partije uhapsili četvericu vojnika u civilnoj odjeći sjeverno od Diyarbakira, zapalivši vozilo u kojem su bili i odveli ih u nepoznatom pravcu.

Pobunjenici su u ponedjeljak oslobodili četiri turska vojnika, saopćio je izvor iz lokalne bezbjednosne službe.

“Vojnici su se vratili i dobrog su zdarvstvenog stanja”, rekao je taj izvor za agenciju AFP.

U martu su turske vlasti i PKK proglasili primirje, ali su Kurdi u septembru objavili kako se neće povući sa turske zemlje, jer Vlada nije provela obećane reforme.

Od kako je PKK pokrenuo ustanak 1984. godine, tražeći samoupravu na jugoistoku Turske, u sukobima je stradalo blizu 45.000 ljudi.

Izvor: Agencije