Snijeg i hladnoća zaledili pola Amerike

Credit: Youtube/Kevin Ambrose

Jaka snježna oluja koja je preko vikenda zaledila dijelove SAD-a ne popušta ni u ponedjeljak kada je istočnu obalu zahvatio novi val hladnoće, snijega i leda prekinuvši promet i opskrbu strujom tisuća domova.

U noći s ponedjeljka na utorak novih 12 centimetara snijega past će na područje od Virginije do New Yorka, objavila je savezna meteorološka služba.

Istovremeno se najavljuju ekstremno niske temperature i snažni vjetrovi na zapadu zemlje, s temperaturama za 10 do 30 stupnjeva nižim od prosjeka za ovaj dio godine, od planinskog lanca Rocky Mountains do Velikih jezera i doline Missisipija.

Najmanje pet osoba do sada je poginulo u prometnim nesrećama ili smrzavanju diljem SAD-a.

Tisuće domova i poslovnih zgrada ostale su u ponedjeljak bez struje, a tisuće letova otkazane zbog snijega i leda na pistama, cestama i željezničkim prugama od Teksasa i Oklahome do Virginije na istoku i Pennsylvanije na sjeveru SAD-a.

Najmanje tri osobe poginule su u prometnim nezgodama u Arkansasu i Tennesseeu, a snježna oluja odnijela je najmanje dva života u Oklahomi, petogodišnjeg dječaka i beskućnika.

Otkazane stotine letova

Snježna oluja s ledom uzrokovala je u ponedjeljak otkazivanje nekoliko stotina letova i brojne odgode na sjeveroistoku Sjedinjenih Američkih Država i u Teksasu.

Letovi s destinacijom i odlaskom na dva od tri aerodroma u regiji Washingtona su imala veliko kašnjenje zbog snježne oluje nakon koje je uslijedila poledica koja je pogodila regiju u nedjelju.

U noći s ponedjeljka na utorak novih 12 centimetara snijega past će na područje od Virginije do New Yorka, objavila je savezna meteorološka služba.

Reagan-National je, prema internetskoj specijaliziranoj stranici Flightaware, imao kašnjenja sredinom dana u prosjeku 41 minutu i više od pola sata na Dullesu.

I u New Yorku, avioni u odlasku s aerodroma John F. Kennedy su kasnili 30-ak minuta.

Meteorološke službe upućuju na to da bi snijeg mogao ponovo pasti u regiji u toku noći s ponedjeljka na utorak.

Izvor: Agencije