Smrtonosni upad policije na Al-Azhar

Credit: Youtube/sac azhar

Unija studenata Univerziteta Al-Azhar je izjavila da je jedan student poginuo, a da su deseci povrijeđeni kada su snage sigurnosti provalile u zgradu Univerziteta. A, Nacionalna koalicija podrške legitimitetu je pozvala na milionske demonstracije  u utorak kao vid podrške studentima Al-Azhara.
 
Studenti su izjavili da su snage sigurnosti koristile suzavce i sačmarice kako bi suzbila demonstracije studenata koji su protestovali zbog nasilja kojem su jučer bili izloženi. S druge strane, Ministarstvo unutrašnjih poslova kaže je policija ušla na univerzitet i uhapsila nekoliko studenata ‘koji su pozivali na netrpeljivost.’
 
Oko 100 studenata je ozlijeđeno je kada su snage policije nasrnule na studente Al-Azhara u Nasr Cityju (Kairo). 

Credit: Youtube/sac azhar

Snage sigurnosti su bacale suzavac kako bi razbile prosvjede studenata koji su protestirali protiv represivnih mjera koje policija provodi protiv mirnih prosvjeda i tražili da se oslobode njihove pritvorene kolege. 

Glasnogovornik udruge ‘Studenti protiv vojnog udara’  rekao je da je policija upala na Sveučilište Al-Azhar i bacila suzavac. 

Suzavcem na studente

Očevici, također, tvrde kako su snage sigurnosti intenzivo bacale suzavac u dvorište Sveučilišta. 

Jučer su se na brojnim egipatskim sveučilištima održali prosvjedi protiv vojnog udara. Prosvjedovali su i deseci policajaca, tražeći povećanje plaća. 

Neki aktivisti uhićeni su zbog kršenja zakona koji je donesen prošlog mjeseca, a koji nalaže da je neophodno prethodno imati dozvolu od Ministarstva unutarnjih poslova za bilo kakvo okupljanje više od deset osoba.

Deseci prosvjednika uhićeni su i u petak kada je egipatska policija razbila prosvjede u Kairu i diljem zemlje. U Kairu je uhićeno 30 prosvjednika, pristaša svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija, a u još sedam provincija u zemlji su uhićene još 43 osobe.

Dozvola za prosvjede

Iako je dosad u prosvjedima Mursijevih pristaša poginulo više od 1.000 ljudi, a na tisuće je uhićeno, oni i dalje organiziraju gotovo svakodnevne prosvjede, tražeći vraćanje bivšeg predsjednika na vlast, dok mu sadašnji režim sudi zbog veze sa smrću opozicijskih prosvjednika tijekom njegove jednogodišnje vladavine.

Osim što zabranjuje prosvjede bez dozvole (za koju zahtjev treba podnijeti tri dana ranije), novi zakon unaprijed zabranjuje prosvjede koji se održavaju u džamijama ili iz njih kreću.

Dozvola za okupljanje može biti uskraćena ukoliko se procijeni da predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti. 

Badie pred sudom uzvratio protuoptužbama 

Čelnik Muslimanskog bratstva Muhamed Badie u ponedjeljak je protuoptužbama uzvratio svojim tužiteljima na prvom pojavljivanju pred sudom od njegova uhićenja nakon svrgavanja Muhameda Mursija. 

“Zašto ne istražujete ubojstvo moga sina i paljenje moje kuće i ureda organizacije”, upitao je Muhamed Badie suca, misleći na svog 38-godišnjeg sina ubijenog u kolovozu kada je obračun vlasti s Muslimanskim bratstvom bio najkrvaviji, prenosi Hina.

Badie, jedan od vodećih ljudi Bratstva, rekao je na početku suđenja u policijskoj akademiji, gdje je prošlog mjeseca suđeno svrgnutom predsjedniku Mursiju, da njegov pokret nije počinio nikakvo nasilje. To su bile njegove prve javne izjave otkako je uhićen 20. kolovoza.

On je optužen, među ostalim, za poticanje nasilja tijekom prosvjeda Bratstva na kairskom sveučilištu sredinom srpnja.

Većina čelnika Muslimanskog bratstva uhićena je nakon što je vojska 3. srpnja svrgnula Mursija nakon masovnih prosvjeda protiv njegove vlasti.

Mursi je optužen za poticanje na ubijanje prosvjednika pred predsjedničkom palačom prije godinu dana a njegovo je suđenje počelo 4. studenog.

Izvor: Al Jazeera i agencije