Netanyahu i Peres ne idu na Mandelin pogreb

Umjesto Netanyahua i Peresa Izrael bi na pogrebu Mandeli mogli predstavljati predsjednik izraelskog parlamenta ili netko od ministara (AFP)

Izrael, nekadašnji saveznik bivših južnoafričkih čelnika u vrijeme apartheida, neće poslati svojeg premijera ni predsjednika na pogreb Nelsona Mandele, izvijestili su dužnosnici, kao razlog navodeći putne i ostale troškove te zdravstvene poteškoće. 

Palestince, koji prvoga južnoafričkog predsjednika smatraju nadahnućem u sukobu sa, kako ga sami nazivaju izraelskim “apartheidom”, na pogrebu će predstavljati predsjednik Mahmud Abas, jedan od oko 70 svjetskih čelnika koji će doputovati u Južnu Afriku.

Istup MVP-a

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji je Mandelu nazvao “borcem za slobodu koji je odbacio nasilje”, u utorak neće prisustvovati komemoraciji predsjedniku Mandeli na stadionu u Sowetu, zbog troškova putovanja i osiguranja.

90-godišnji izraelski predsjednik Shimon Peres neće putovati na komemoraciju ni na pogreb jer su mu tako naložili liječnici. “Predsjednik se oporavlja od gripe i liječnici su mu savjetovali da ne putuje”, rekao je njegov glasnogovornik.

Ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je kako bi Izrael na pogrebu Mandeli mogli predstavljati predsjednik izraelskog parlamenta ili netko od ministara izraelske vlade.

Stižu tri američka predsjednika

Na oproštajnu ceremoniju, koja će se održati u utorak na stadionu Soccer City koji može primiti 94.000 ljudi, među ostalima će doputovati američki predsjednik Barack Obama sa suprugom Michelle te generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon.

Najavljen je i dolazak Obaminih neposrednih prethodnika, Georgea W. Busha i Billa Clintona, što govori koliki je bio Mandelin ugled u svijetu.

Mandela, prvi južnoafrički crni predsjednik koji je zemlju izbavio iz apartheida i uveo višerasnu demokraciju, umro je u četvrtak nakon šestmjesečne bolesti u 95. godini.

Hollande i Sarkozy svako svojim avionom

Francuski predsednik Francois Hollande pozvao je bivšeg šefa države Nicolasa Sarkozyja da pođe s njim na komemoraciju Nelsonu Mandeli, no oni će ipak u Johanesburg putovati odvojeno, svako svojim avionom.

Elizejska palača je priopćila kako je Hollande pozvao Sarkozyja da zajedno putuju u Južnu Afriku, što je okruženje i sadašnjeg i bivšeg predsjednika pozdravilo kao “kurtoaznu gestu”, potrebnu kako bi se u takvim okolnostima pokazalo ‘nacionalno jedinstvo’, prenosi Tanjug francuski dnevnik Le Figaro.

Međutim, Hollande i Sarkozy ipak neće putovati zajedno predsjedničkim Airbusom, već će svako letjeti svojim predsjedničkim Falconom i sa svojom delegacijom, a oba aviona, koja večeras kreću iz Pariza, u isto vrijeme će sletjeti u Johannesburg.

Elizejska palača za odluku o odvojenim letovima navodi “praktične i “ekonomske” razloge jer je let Falconom, kako tvrde, znatno jeftiniji od leta Airbusom A 330.

Ipak, protivnici na predsjedničkim izborima 2012. godine očito nisu zakopali ratne sekire, navodi francuski list, podsjetivši kako sadašnji predsjednik nikada nije oprostio ‘sarkozistima’ što ga opisuju kao ‘mlakonju’.

Izvor: Agencije