Iran: Sporazum umire u slučaju sankcija

'Ne volimo pregovarati pod prisilom', poručio je Amerikancima iranski šef diplomacije Javad Zarif (EPA)

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif izjavio je da će nuklearni sporazum s Iranom biti mrtav ako američki Kongres uvede nove sankcije, čak i u slučaju da na snagu stupe za šest mjeseci, objavio je magazin Time.

Na pitanje šta će se dogoditi ako Kongres uvede nove sankcije, čak i s odgodom od šest mjeseci, iranski šef diplomacije je odgovorio kako je „cijeli sporazum mrtav“, misleći pritom na sporazum postignut 24. studenoga između šest svjetskih sila i Teherana, koji se obvezao ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za djelomično ublažavanje sankcija.

Zarif: Iran ne voli prisilu

„Ne volimo pregovarati pod prisilom. Ako kongres usvoji sankcije, to pokazuje nedostatak ozbiljnosti i želje SAD-a da se postigne rješenje“, istaknuo je Zarif.

Bijela kuća je prošlog tjedna objavila da se protivi inicijativi nekoliko senatora za uvođenje novih sankcija protiv Irana i u slučaju da one stupe na snagu tek za nekoliko mjeseci.

Senatori su raspravljali o ideji da se Iranu uvedu nove sankcije, koje bi se aktivirale nakon šest mjeseci ili u slučaju da Iran prekrši uvjete iz prijelaznog sporazuma, koji je 24. studenoga u Ženevi potpisao sa šest svjetskih sila: Velikom Britanijom, Kinom, Francuskom, Njemačkom, Rusijom i SAD-om.

Izvor: Agencije