Hagel u Pakistanu razgovarao o dronovima

Chuck Hagel je tokom posjete razgovarao i s novim načelnikom generalštaba vojske Raheelom Sharifom (EPA)

Američki sekretar za odbranu Chuck Hagel razgovarao je s pakistanskim zvaničnicima o napadima američkih bespilotnih letjelica na pobunjenike u Pakistanu tokom prve posjete tom savezniku u jugoistočnoj Aziji u posljednje četiri godine.

Sjedinjene Američke Države imaju komplicirane odnose s Pakistanom, koji su pogoršani zbog spora u vezi sa bespilotnim letjelicama, a koje SAD koristi protiv pobunjenika u pakistanskim plemenskim oblastima duž granice s Afganistanom, navodi Reuters.

Islamabad kaže da u tim napadima gine suviše veliki broj civila i da se njima krši suverenitet Pakistana, prenosi Tanjug.

Zbog protesta aktivista protiv bespilotnih letjelica SAD je prošle sedmice obustavio teretne pošiljke NATO-a, koje se transportiraju iz Afganistana preko Pakistana.

Razgovori sa zvaničnicima

Hagel je tokom posjete razgovarao s premijerom Nawazom Sharifom i drugim zvaničnicima, među kojima je i novi načelnik generalštaba vojske Raheel Sharif.

Nijedna strana nije htjela iznijeti detalje o tim razgovorima.

“Premijer je rekao da je Pakistan veoma zabrinut zbog stalnih napada američkih bespilotnih letjelica, ističući da su oni dugoročno kontraproduktivni u borbi protiv terorizma i ekstremizma”, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Pakistana.

Visoki zvaničnik Pentagona je rekao kako se Hagel nada da će sarađivati s Pakistanom u cilju jačanja partnerstva u oblasti sigurnosti i da će uvjeriti tu zemlju kako će SAD nastaviti pružati pomoć u izgradnji vojnog kapaciteta.

Mir i stabilnost

Ovaj neimenovani zvaničnik je kazao da SAD smatra kako će mir i stabilnost u regionu biti ojačani poboljšanjem odnosa između Afganistana i Pakistana, “zbog jedinstvene prirode njihove porozne granice i prisustva različitih ekstremističkih grupa u pograničnom regionu dviju zemalja”.

Pakistan je jedan od najveći primalaca američke pomoći i od 2002. godine je dobio više od 16 milijardi dolara pomoći za sigurnost, dodao je zvaničnik Pentagona.

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame je tražila 305 miliona dolara u vidu vojne pomoći za 2014. godinu i 858 miliona dolara za civilnu pomoć Pakistanu.

Prije dolaska u Pakistan, Hagel je obišao vojnike u Afganistanu i razgovarao s afganistanskim zvaničnicima.

Izvor: Agencije