CAR: Francuska oduzima oružje pobunjenicima

Francuska je saopćila da će vojska te zemlje, ukoliko to bude potrebno, silom početi oduzimati naoružanje od pobunjenika u Centralnoafričkoj Republici.

Kamerun zatvorio granice

Vlasti Kameruna su privremeno zatvorile granicu s CAR-om zbog unutrašnjih sukoba u toj zemlji.
Gradonačelnik Istočnog dijela Cameroona Samuel Ivaha Dieudonne je za Anadoliju kazao kako se nada da će granice biti otvorene sljedeće sedmice.
On je rekao da je optimističan, jer smatra da će francuske mirovne jedinice i jedinice AU-a ponovno uspostaviti red u CAR-u.
“Onda ćemo ponovo otvoriti granice. Mnogi naši građani koji žive u pograničnim područjima i bave se trgovinom mole se da se uspostavi mir u CAR-u”, kazao je Dieudonne.

Francuska je u CAR poslala 1.600 vojnika, nakon višednevnih sukoba u kojima je poginulo skoro 400 osoba, prenosi Srna.

“Period imuniteta je završen. Od danas će svi položiti oružje. Prvo ćemo to tražiti na fin način i, ukoliko ne bude reagiranja, upotrijebit ćemo silu. Operacija će potrajati određeno vrijeme”, rekao je francuski ministar odbrane Jean-Yves Le Drian francuskim medijima.

Lider pobunjenika Michel Djotodia preuzeo je vlast u martu, a naoružane bande, koje su uglavnom sačinjene od bivših pobunjenika, preuzele su kontrolu nad ovom zemljom, nakon čega su uslijedili sukobi na vjerskim osnovama.

Organizacija odbrane

Lokalni kršćani počeli su organizirati svoje odbrambene grupe kao odgovor na nasilje koje vrše bivši pobunjenici, uglavnom muslimani.

Francuske snage sada patroliraju ulicama glavnog grada Banguija.

Francuske oružane snage poslate su krajem prošle sedmice, nakon što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda podržalo njihov mandat da “svim mogućim mjerama” vrate red i mir u CAR.

Francuska je tokom vikenda saopćila da će Afrička unija povećati broj svojih vojnika u mirovnim snagama sa 2.500 na 6.000.

Izvor: Agencije