Premijerka Tajlanda predlaže referendum

Demonstranti na ulicama glavnog grada već treću sedmicu traže svrgavanje premijerke (Reuters)

Tajlandska premijerka Yingluck Shinawatra u nedjelju je predložila održavanje referenduma o budućnosti zemlje te obećala da će podnijeti ostavku ukoliko građani to budu željeli.

“Trebali bismo održati referendum kako bi narod mogao odučiti što činiti. Spremna sam poslušati prijedloge demonstranata, jer nisam ovisna o svojoj tituli i položaju. Spremna sam podnijeti ostavku i raspustiti Parlament ako je to ono što većina Tajlanđana želi”, kazala je, dodavši kako njena Vlada pokušava pronaći načine da se sukob prevlada, prenosi Hina.

Istovremeno se demonstranti pripremaju za nove demonstracije čiji je cilj svrgnuti premijerku s vlasti. Na ulicama glavnoga grada demonstranti su već tri sedmice.

Ondje se sukobljavaju s policijom. Žele da se potpuno uništi utjecaj premijerkinog brata, bivšega premijera Thaksina Shinawatre, tajkuna i milijardera s vlasti svrgnutog državnim udarom 2006, kojeg optužuju da je i dalje glavna osoba za donošenje odluka o politici Vlade otkad je u dobrovoljnom egzilu u Dubaiju.

Protesti su nastavak niza sličnih koji su povremeno izbijali tokom desetogodišnjeg suparništva između protivnika vlasti i onih koji podržavaju premijerku i Thaksina.

Napuštanje Parlamenta

Svi poslanici Demokratske stranke, vodeće opozicione partije na Tajlandu, izaći će iz Parlamenta, najavio je u nedjelju glasnogovornik te stranke Chavanond Intarakomalyasut.

On je za AP rekao da njegova stranka više ne može da radi u Parlamentu zato što je “građani više ne prihvataju”.

Demokrate, koje su manjinska stranka u Parlamentu, stali su na stranu antivladinih demonstranata koji učestvuju u najvećim protestima na Tajlandu u posljednjih nekoliko godina.

Vođa protuvladinih demonstranata Suthep Thaugsuban, nekadašnji zamjenik premijera u vladi koju je predvodila demokratska stranka, pozvao je na nove proteste u ponedjeljak.

Protivnici vlasti više su puta dosad bezuspješno određivali krajnji rok svrgavanja premijerke, a Suthep je pozvao narod da u ponedjeljak konačno krene u završnu pobjedu.

Suthep je svjestan činjenice da bi Yingluck i njena stranka vrlo vjerojatno osvojili izbore kad bi se oni organizirali, zbog čega je pozvao na osnivanje “narodnog vijeća” koje bi zamijenilo Vladu, no premijerka je prijedlog odbacila, nazvavši ga neustavnim i nedemokratskim.

Najmanje pet osoba je poginulo, a najmanje 289 povrijeđeno od početka demonstracija prošlog mjeseca.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO