Hagel u iznenadnoj posjeti Afganistanu

U Afganistanu se nalazi 46.000 američkih vojnika i 27.000 vojnika iz država koalicionih partnera (EPA)
U Afganistanu se nalazi 46.000 američkih vojnika i 27.000 vojnika iz država koalicionih partnera (EPA)

Američki  ministar odbrane Chuck Hagel doputovao je danas u iznenadnu posjetu Kabulu u vrijeme pat-pozicije u američko-afganistanskim pregovorima o bezbjedonosnom sporazumu koji predsjednik Afganistana Hamid Karzai i dalje odbija da potpiše.

Američki zvaničnici tvrde da nije planiran sastanak Hagela i Karzaija, dok je Karzaijev portparol Aimal Faizi izjavio da će se oni sastati u subotu, javlja AFP.

Karzai još ne želi da potpiše sporazum,  rekavši da želi da njegov nasljednik odluči o dogovoru s Amerikancima nakon izbora 5. aprila.  S druge strane, Washington i zvaničnici NATO-a žele odluku brzo.

Bez potpisanog sporazuma, američki vojnici će napustiti Afganistan krajem 2014. zajedno sa svim stranim vojnicima.

“Sjedinjene Države jasno su izrazile svoj stav o sporazumu, a prije dva dana, Predsjednik Karzai ponovio je svoj stav visokim američkim zvaničnicima, rekavši da nije spreman da ga potpiše”, rekao je visoki dužnosnik američke odbrane.

S druge strane, Faizi kaže da će se Hagel i Karzai sastati večeras, a potom zajedno večerati.

Sporni dijelovi sporazuma

“Ako kruži priča da će gost boraviti ovdje u Kabulu, ali se neće sastati s predsjednikom, to je netačno”, rekao je Faizi.

“O tome je postignut dogovor s ovdašnjom Američkom ambasadom, zato je to stavljeno na dnevni red i sastanak će se održati večeras.”

Faizi je rekao da Afganistan i dalje smatra spornim neke stavke sporazuma o “apsolutnoj obustavi američkih vojnih operacija u afganistanskim domovima” te “značajnom” pokretanju mirovnog procesa s talibanima.

“Ne želimo da američke trupe nastavljaju ubijati naše ljude”, rekao je Faizi.

Izbori u Afganistanu biće održani u aprilu, a vojni zvaničnici SAD-a i NATO-a kažu da im ističe vrijeme za planiranje ostanka u zemlji nakon 2014.

Portparol Pentagona Carl Woog potvrdio je da će se Hagel sastati s ministrom odbrane Afganistana Bismillahom Khanom Mohammadijem i ministrom unutrašnjih poslova Omerom Daudzaijem.

U Afganistanu se nalazi 46.000 američkih vojnika i 27.000 vojnika iz država koalicionih partnera. Planirano je da se skoro sve snage na čelu s NATO-om povuku do kraja sljedeće godine.

Prema prijedlogu plana nakon 2014, skoro 12.000 vojnika, uglavnom Amerikanaca, ostalo bi u Afganistanu, a kontroverzni upadi zapadnih vojnika u kuće Afganistanaca bili bi dozvoljeni samo u specijalnim slučajevima.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Veliko vijeće afganistanskih plemenskih starješina razmatra Nacrt sporazuma o sigurnosti između afganistanske Vlade i SAD. Jane Ferguson u Kabulu istražila je šta Afganistanci misle o nekim odredbama predloženog sporazuma sa Amerikancima.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO