Regionalni spor zbog gradnje naftovoda

Nafta bi uskoro mogla poteći iz kurdske regije sjevernog Iraka u Tursku kroz nove naftovode. Međutim, ideja je izazvala ozbiljan raskol s Bagdadom, koji kaže da ima isključivo pravo kontrole prodaje nafte i plina na iračkom teritoriju, javlja iz Istanbula reporterka Al Jazeere Anita McNaught.

Nafta i plin, vrijedni milijarde dolara, leže ispod tla iračke Sjeverne kurdske regije. Izazov za tamošnje nove kompanije je kako bogatstva donijeti na svjetska tržišta.

Sporazum o nafti i plinu između kurdske regionalne vlade i Turske osigurao je odgovor i donijet će ogromno bogatstvo oboma.

“Mislim da je danas najbolja veza Turske sa susjedima ona s kurdskom regionalnom Vladom, zahvaljujući trgovini, trgovcima i biznismenima”, kazala je Merve Ozdemirkiran sa Univerziteta Bacesehir.

‘Ilegalni dogovori’

Ovaj dogovor rezultirao je pozivom turskog ministra energetike u Bagdad prošlog vikenda.

Bagdad smatra da je svaki zaseban dogovor s kurdskom regionalnom Vladom ilegalan, jer jedino on ima pravo kontrole iračke nafte i gasa. Međutim, iračka kurdska regija je stabilna i prosperitetna, a ostatak Iraka nije.

Ove sedmice, na energetskoj konferenciji u kurdskoj prijestonici Erbilu, turski ministar Taner Yildiz sjedio je do kurdskog premijera. Ali, nijedan u javnosti ne želi priznati da je sporazum finaliziran.

Analitičar naftne industrije Ben Van Heuvelen je također bio na konferenciji u Erbilu.

“Moje viđenje ovog što se trenutno dešava je da Turska pokušava predstaviti scenario u kojem Bagdad može sačuvati obraz”, rekao je on.

Kako stvari stoje, Bagdad skuplja prihode od iračke nafte i plaća regijama za njihove doprinose. Kurdska strana sprema se prekinuti taj dogovor.

Autonomija regije

“Ako počnu slati naftu i plin kroz Tursku, i prime isplatu, onda više neće zavisiti od Bagdada. Porast će ‘de facto’ do autonomije, ako ne i nezavisnosti kurdske regije”, dodao je Van Heuvelen.

Turska pokušava unaprijediti odnose s Bagdadom, već zategnute zbog neslaganja o Siriji. Bagdadu je ponuđeno veće učešće u kurdskom sporazumu, transparentnost, čak i bankarske usluge. Ali, Turska ne odustaje od naftovoda, koji je pomogla izgraditi, niti drugih koje planira.

“Turska ima neke od najvećih cijena goriva u regionu, i zavisi – neugodno – od Rusije i Irana za snabdijevanje plinom. Njena energetska sigurnost i cijene  bit će transformirane dogovorom s Kurdima”, izvijestila je McNaught.

Energetski bilans u regiji se mijenja. Irak malo toga može uraditi da spriječi ovaj dogovor. Bilo da Bagdad pristane na sporazum ili ne, nafta će vjerovatno početi tiho i postojano otjecati iz ovog polja u narednih nekoliko sedmica.

Izvor: Al Jazeera