EU: Četvrtina građana na ivici siromaštva

Prema podacima Eurostata, 42 posto Rumuna je prošle godine bilo na ivici siromaštva (Reuters)

Zavod za statistiku Evropske unije (Eurostat) saopćio je da velikom broju Evropljana prijeti opasnost od siromaštva, javlja Anadolija.

Tako je prema podacima Eurostata u Bugarskoj prošle godine skoro svakoj drugoj osobi ili 49 posto stanovništva prijetila opasnost od siromaštva ili društvene isključenosti, dok je 42 posto Rumuna bilo na ivici siromaštva, kao i 37 posto u Estoniji i 35 posto u Grčkoj.

Također, Eurostat pokazuje da je četvrtina građana EU-a na ivici siromaštva ili društvene isključenosti.

Finansijsko siromaštvo

“Evropa bilježi porast siromašnih građana, jer je 2012. godine na ivici siromaštva bilo 24,8 posto građana Evropske unije, 2011. godine 24,3 posto, a 2008. godine njih 23,7 posto”, navodi Eurostat.

Siromaštvo je prijetnja za 15 posto stanovnika Češke, 17 posto stanovnika Finske, 18 posto Šveđana i stanovnika Luksemburga, te 19 posto Francuza.

Lani je najveća zastupljenost nezaposlenosti u domaćinstvima bila u Hrvatskoj, zatim u Španiji, Grčkoj i Belgiji.

Osobe koje se ubrajaju u ovu kategoriju ugroženih izložene su opasnosti od finansijskog siromaštva ili su u ozbiljnoj mjeri lišene osnovnih materijalnih dobara, koje žive u domaćinstvima čiji su članovi nezaposleni duže vrijeme.

Materijalna ugroženost

Na nivou cijele Evropske unije prošle godine je zbog finasijskog siromaštva bilo ugroženo 17 posto stanovnika, od čega Grci i Rumuni najviše – u 23 posto slučajeva, a najmanje Česi i Danci – u deset posto slučajeva.

U Evropskoj uniji je, također, blizu deset posto stanovništva bilo u situaciji ozbiljne materijalne ugroženosti, jer nisu imali dovoljna sredstva da plate račune, grijanje ili da jednu sedmicu dana provedu na godišnjem odmoru.

U tom pogledu, prema podacima Eurostata, najugroženiji su bili Bugari, njih 44 posto, pa Rumuni 33 posto, a najmanje građani Švedske i Luksemburga sa samo jedan posto slučajeva.

Prošle godine je deset posto građana EU-a živjelo u domaćinstvima sa slabim učešćem radnosposobnih članova porodice na tržištu rada.

Najveća zastupljenost nezaposlenosti u domaćinstvima bila je u Hrvatskoj u 16 posto slučajeva, zatim u Španiji, Grčkoj i Belgiji sa po 14 posto.

Izvor: Agencija