Amnesty: Logori u Sjevernoj Koreji sve veći

Sjeverna Koreja negira postojanje radnih logora za političke zatvorenike, no procjenjuje se da u njima boravi između 100.000 i 200.000 ljudi
Sjeverna Koreja negira postojanje radnih logora za političke zatvorenike, no procjenjuje se da u njima boravi između 100.000 i 200.000 ljudi

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International objavila je u četvrtak nove satelitske snimke zatvoreničkih logora u Sjevernoj Koreji i svjedočenja bivših zatočenika o zlostavljanjima i pogubljenjima.

Sjeverna Koreja niječe postojanje radnih logora za političke zatvorenike, ali, po neovisnim procjenama, ondje u iznimno teškim uvjetima boravi između 100.000 i 200.000 ljudi.

Snimke logora br. 15 na jugu zemlje i br. 16 na sjeveru napravljene su između 2011. i 2013. godine.

Posljednji od logora, označen brojem 16, prostire se na otprilike 560 četvornih kilometara i ima 20.000 zatvorenika, čime se dokazuje postojanje novih zgrada, što upućuje na lagan porast broja zatvorenika, navodi Amnesty.

Snimke pokazuju i „znatnu gospodarsku djelatnost, napose u vezi s vađenjem rudače, sječom šuma i obrađivanjem polja“, te širenje jedne industrijske zone.

Naprotiv, gotovo 40 zgrada za stanovanje srušeno je nakon 2011. u logoru br. 15 površine 370 četvornih kilometara, otprilike 120 km od Pjongjanga.

Detalji zlostavljanja

Amnesty u svom izvješću potanko opisuje zlostavljanja koja su logoraši trpjeli, prenoseći svjedočanstva bivših zatočenika i čuvara.

Sjevernokorejski prebjeg, kojeg su nazvali Lee, a koji je u 80-im i do sredine 90-ih bio zadužen za sigurnost logora 16, tvrdi da su „zatočenici morali iskopati svoj vlastiti grob, a zatim bi bili ubijani udarcem čekića u potiljak“.

Neki su bili premlaćivani nasmrt, a, po riječima tog svjedoka, žene bi „nestajale“ nakon silovanja.

Povjerenstvo UN-a, koje istražuje povrede ljudskih prava u Sjevernoj Koreji, predat će svoje konačno izvješće Vijeću za ljudska prava UN-a u ožujku 2014. godine.

Ovo je prvi put da neko tijelo UN-a provodi istragu o Sjevernoj Koreji na takvoj razini, no sjevernokorejske vlasti ne priznaju to povjerenstvo i ne dopuštaju mu ulazak na svoj teritorij.

Svjedoke koje je saslušalo povjerenstvo nazivaju lašcima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO