Karzai uvjetuje sporazum sa SAD-om

Kerry (lijevo) i Rasmussen smatraju da Karzai nije jedini ovlašten za potpisivanje sporazuma (EPA)

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai neće dozvoliti svojim ministrima da potpišu sporazum o sigurnosti sa Sjedinjenim Državama ako se ne ispune ključni zahtjevi, izjavio je u srijedu glasnogovornik predsjednika.

Američki državni sekretar John Kerry rekao je u utorak da bilateralni Sporazum o sigurnosti (BSA) može potpisati Karzaijev ministar odbrane Bismillah Khan Mohammadi i na taj način se može zaobići Karzai.

BSA će odrediti prisutnost američke vojske nakon 2014. godine. Američki zvaničnici kažu da ako se ne postigne sporazum do kraja godine, oni će biti prisiljeni razmotriti potpuno povlačenje vojske, ostavljajući afganistanske snage da se same bore protiv talibana.

Ključni zahtjevi

Međutim, glasnogovornik Karzaija, Aimal Faizi, rekao je da predsjednik želi da se ispune dva ključna zahtjeva, prenio je Reuters.

“Predsjednik Karzai želi apsolutno okončanje vojnih operacija u afganistanskim kućama i smislen početak mirovnog procesa. Mi smo sigurni da Amerikanci mogu na to pristati u narednim danima i sedmicama”, rekao je Faizi.

“Sve dok se ovi zahtjevi ne prihvate, predsjednik Karzai neće odobriti ministrima da potpišu sporazum”, dodao je on, prenosi agencija Fena.

Kerry je rekao na skupu ministara vanjskih poslova da Sporazum o sigurnosti ne mora potpisati Karzai.

“Njegov ministar odbrane ga može odobriti, vlada ga može odobriti, neko može prihvatiti odgovornost za ovo”, rekao je on.

Potvrda NATO-a

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen potvrdio je u srijedu da Karzai nije jedini zvaničnik Afganistana te zemlje koji može potpisati sporazum o sigurnosti.

Rasmussen je, nakon razgovora sa dvojicom višerangiranih predstavnika afganistanske Vlade u sjedištu NATO-a u Briselu, istakao “da svako ko ima ovlaštenja da predstavlja određenu vladu može da potpiše sličan sporazum”, prenosi agencija Srna.

On nije dao druge detalje.

Karzaijevo odbijanje da potpiše sporazum bila je jedna od tema tokom drugog dana sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a, koji je danas završen u Briselu.

Izvor: Agencije