Izrael oslobodio 26 palestinskih zatvorenika

Izrael je u u noći s ponedjeljka na utorak, u okviru dogovora o obnovi izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora, oslobodio 26 palestinskih zatvorenika, koji služe duge kazne za ubistvo Izraelaca. 

To je treća faza oslobađanja od ukupno četiri planirane. U prethodne dvije faze oslobođena su 52 zatvorenika u augustu i oktobru, nakon što su pregovori obnovljeni krajem jula, a četvrta faza planirana je za mart.

Ukupno će biti puštena na slobodu 104 Palestinca, od kojih svaki služi kaznu od 19 godina i više za zločine koje su počinili prije potpisivanja mirovnog sporazuma 1993. godine.

Oslobađanje je umnogome uznemirilo porodice žrtava i druge Izraelce. Nekoliko stotina ljudi protestiralo je ispred kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u posljednja tri dana, a ove večeri su se neki demonstranti okupili oko doma jednog zatvorenika u istočnom Jerusalimu.

Svečani doček

I dok Izraelci oslobođene Palestince smatraju teroristima, palestinska strana ih naziva herojima. 

U Ramalli na Zapadnoj Obali palestinski predsjednik Mahmoud Abbas ih je svečano dočekao.

Palestinski ministar za zatvorske poslove Isa Karak je najavio da će se uz doček oslobođenih Palestinaca obilježiti i početak nove godine, te da je to korak naprijed za slobodu svih palestinskih zatvorenika.

U izraelskim zatvorima je blizu 4.700 zatočenih Palestinaca, od kojih  je većina osuđena za učešće ili planiranje navodnih terorističkih  napada. 

Najveći broj onih koji se u ovoj fazi puštaju na slobodu je sa Zapadne obale, njih 17, šestoro ih je iz istočnog Jerusalima i troje iz Pojasa Gaze. 

Nova naselja

Nakon prethodne dvije faze oslobađanja Izrael je najavljivao širenje jevrejskih naselja na okupiranim teritorijama, na kojima Palestinci planiraju osnovati svoju državu.

Ovog puta će se, kako je već objavljeno, najaviti izgradnja 1.400 stanova za židovske naseljenike u anektiranom istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj Obali. Palestinci upozoravaju na to da takvi izraelski potezi miniraju mirovni proces.

Blizu 5.000 Palestinaca zatvoreno je trenutno u Izraelu.

Izvor: Agencije