Iyad Madani novi čelnik OIC-a

Ihsanoglu (lijevo) je tokom boravka na čelu OIC-a obavio 62 posjete (Anadolija)

Generalni sekretar Organizacije islamske saradnje Ekmeleddin Ihsanoglu izvršio je primopredaju dužnosti na čelu te organizacije Iyadu Madaniju iz Saudijske Arabije.

Ihsanoglu je na čelo OIC-a došao 2005. godine, od kada je vodio organizaciju koju čine islamske zemlje iz raznih dijelova svijeta, navodi agencija Anadolija.

Ihsanoglu je prilikom primopredaje dužnosti istakao kako je OIC, nakon Ujedinjenih naroda, postala druga najveća međunarodna organizacija u svijetu.

“Tokom posljednjih devet godina učinili smo velike napore kako bismo riješili pitanja s kojima se suočavaju muslimanske zemlje. Tokom boravka na čelu OIC-a obavio sam 62 posjete. Nakon UN-a, OIC je druga najveća međunarodna organizacija”, rekao je on.

Mnogi problemi riješeni

Ihsanoglu je kazao da je OIC posljednju deceniju promijenio pristup rješavanju problema u muslimanskim zemljama te da su mnogi važni problemi i riješeni.

“OIC je postao realnost koju su svi u svijetu prihvatili. Godine 2005. smo usvojili desetogodišnji plan, kako bi doprinijeli snažnijoj saradnji zemalja OIC-a. Uveli smo jedan moderniji sistem i uklonili tradicionalni pristup rješavanju problema. Doprinijeli smo priznavanju Palestine u UN-u, ali i rješavanju nesuglasica između Hamasa i Fataha”, kazao je Ihsanoglu.

Novi čelnik OIC-a Iyad Madani izjavio je kako je OIC posljednjih godina zabilježio vrlo značajne rezultate, izrazivši nadu kako će ta organizacija i u narednom periodu biti “značajan i aktivan igrač”.

Organizacija islamske saradnje je međunarodna organizacija s trajnim izaslanstvom pri UN-u, koja okuplja 56 država u kojima je islam državna, većinska ili manjinska religija.

Albanija je stalni član ove organizacije, dok Bosna i Hercegovina ima status zemlje posmatrača.

Izvor: Agencije