Irak: Sukobi nakon hapšenja poslanika

Policijske snage česta su meta naoružanih sunnitskih grupa u Iraku (Reuters)

Iračke snage sigurnosti ubile su u ponedjeljak 10 naoružanih ljudi i privele jednog poslanika, u sukobima u oblasti Ramada, poslije razbijanja sunitskog protestnog kampa, a 44 poslanika podnijela su ostavke zbog privođenja jednog sunitskog poslanika.

Za vrijeme sukoba zbog razbijanja kampa, u okviru kojeg su se demonstranti okupljali više od godinu dana, sa džamija su se čuli pozivi na džihad, a sukobi su se proširili i na obližnju Falluju.

Sukobi su izbili samo nekoliko dana poslije pretresa kuće jednog sunitskog poslanika, koji je priveden, i prijete da eskaliraju u šire nezadovoljstvo sunitske manjine.

Glasnogovornik premijera Nourija al-Malikija potvrdio je da je autoput na kom se nalazio protestni kamp raščišćen i ponovo otvoren, ističući da nije bilo gubitaka i da su Al-Kaida i njeni članovi pobjegli iz grada, a da je u toku potjera za njima, javio je AFP.

Premijerove optužbe

Maliki je nedavno rekao da se protestni kamp u Ramadi pretvorio “u sjedište vodstva Al-Kaide”.

Protesti su izbili prošle godine u većinski sunitskim oblastima Iraka, poslije hapšenja čuvara tadašnjeg ministra finansija Rafe al-Essawija, utjecajnog sunita, zbog optužbi za terorizam.

Demonstranti tvrde da ih Vlada, na čelu sa šiitima, zanemaruje, a da snage sigurnosti prema sunitima primjenjuju oštre mjere.

Ukupno 44 iračka poslanika najavila su ostavke i zatražila da se “vojska povuče i oslobodi poslanika Ahmed al-Alwanija”, sunita koji je uhapšen u subotu.

Izvor: Agencije