Zatvorenici u Zimbabveu umiru od gladi

Nadležna tijela Zimbabvea su obaviještena da zatvorenici umiru 'zbog bolesti povezanih s ishranom' (EPA)

Više od 100 zatvorenika u Zimbabveu je od početka godine umrlo u zatvorima, u kojima vlada nestašica hrane zbog nedostatka novca, saopćila je grupacija Advokati za ljudska prava Zimbabvea.

Ta grupacija za zaštitu ljudskih prava je navela da su pravosudni i zatvorski zvaničnici obavijestili nadležni parlamentarni komitet da zatvorenici umiru “zbog bolesti povezanih s ishranom, izazvanih nestašicom hrane”, prenijela je agencija AFP.

“Rezerve hrane su pale na opasno niske nivoe zbog nedostatka finansijskih sredstava za kupovinu mjesečnih sljedovanja za 18.460 zatvorenika”, navedeno je u saopćenju.

Nedovoljno finansiranje

“Od neophodnih 1,2 miliona dolara za kupovinu mjesečnih sljedovanja, zimbabveanska zatvorska služba dobija svega 300.000 dolara”, navela je grupacija ZLHR i dodala da to znači da zatvori nisu u stanju osigurati zatvorenicima tri obroka dnevno, prenosi Tanjug.

Glad i bolesti pogodili su zatvore u Zimbabveu 2008. godine, u jeku ekonomske krize u toj afričkoj zemlji.

Prema podacima nezavisnih grupacija za zaštitu ljudskih prava, više stotina zatvorenika je tada umrlo od pothranjenosti i bolesti.

Međunarodni komitet Crvenog križa je 2009. godine distribuirao zatvorenicima u Zimbabveu hranu, deke i sapun kako bi se spriječila pojava gladi i bolesti.

Izvor: Agencije