Zarif: Sankcije nisu utjecale na Iran

Direktori i stručnjaci IAEA-e će sudjelovati na najavljenom sastanku u Beču kao promatrači (EPA)

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif apelirao je na zaljevske države da prebrode razlike i surađuju u cilju postizanja regionalne stabilnosti i rješenja za krizu u Siriji.

U intervjuu za Al Jazeeru, Zarif je rekao da sve države regije moraju premostiti sektaške podjele i suzbiti prijetnje nasilja i ekstremizma, pogotovo u Siriji.

“Svi moramo raditi na zaustavljanju nasilja i pronalaženju političkog rješenja kako bismo zaustavili ovu tragediju koja je sramotna i za sunite i šiite”, rekao je Zarif u Dohi te dodao kako je “to sramota za islamski svijet i za regiju, jer se mora shvatiti da podjele neće pomoći u rješavanju problema”.

Nakon posjeta Kuvajtu i Omanu, gdje su održani sastanci o nedavnom nuklearnom dogovoru sa svjetskim silama, Zarif je rekao kako je njegov cilj uvjeriti zaljevske države da je sporazum potpisan u Ženevi u njihovom interesu.

Vjeruje i kako je moguće postići stalni sporazum sa Zapadom o nuklearnom programu Irana, ali će biti potrebno povjerenje i dobra namjera.

Zarif kaže da sankcije nisu utjecale na program obogaćivanja uranija u Iranu, niti na rad centrifuga.

Međutim, glasnogovornica američkog State Departmenta Jen Psaki rekla je kako nema sumnje da su sankcije negativno djelovale na iransku ekonomiju.

Idući tjedan o nuklearnom programu

Iranski stručnjaci i predstavnici velikih sila i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) razgovarat će 9. i 10. prosinca u Beču o provedbi nuklearnog sporazuma iz Ženeve, priopćili su iranski diplomati.

„Direktori i stručnjaci IAEA-e će sudjelovati na sastanku kao promatrači, jer agencija ima odgovornost za nadzor provedbe sporazuma o iranskom nuklearnom programu“, izjavila je glasnogovornica iranskog Ministarstva vanjskih poslova Marzieh Afkham, te precizirala kako je „jedan od glavnih ciljeva nazočnosti IAEA-e da ima potpuno i točno razumijevanje sporazuma potpisanog 24. studenog u Ženevi.“

Iran i skupina 5+1 (Kina, Sjedinjene Američke Države, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka) zaključili su u Ženevi sporazum koji nuklearne aktivnosti Irana ograničava  na šest mjeseci, u zamjenu za djelimično ublažavanje zapadnih sankcija koje guše iransko gospodarstvo.

Sporazum treba dovesti do sveobuhvatnog sporazuma u roku od godinu dana.

Sumnje Zapada i Izraela

Zapadne zemlje i Izrael sumnjaju da Islamska republika Iran želi razviti atomsko oružje pod krinkom civilnog nuklearnog programa, što Teheran čvrsto negira.

U zamjenu za djelimično skidanje sankcija Teheran je obećao prestati s obogaćivanjem urana iznad pet posto u razdoblju od šest mjeseci, obustaviti izgradnju reaktora teške vode u Araku, koji bi mogao proizvesti plutonij potreban za proizvodnju nuklearne bombe i osigurati međunarodnim inspektorima lakši pristup osjetljivim mjestima.

„Razdoblje od šest mjeseci počet će krajem prosinca ili početkom siječnja“, izjavio je prošlog tjedna iranski predstavnik u IAEA-i Reza Najafi.

Stručnjaci IAEA-e će posebno, na dnevnoj bazi, provjeravati osjetljiva mjesta obogaćivanja urana u Natanzu i Fordu, te reaktor teške vode u Araku.

Međutim, glavni direktor te agencije UN-a Yukiya Amano je potvrdio kako njegova institucija nije bila spremna, prema njegovim riječima, zbog nedovoljnih sredstava za obavljanje dodatnih radnji predviđenih Ženevskim sporazumom.

Izvor: Agencije