Vojni nadzor u Tripoliju zbog sirijskog rata

Vlada Libana rasporedila je vojsku na ulice Tripolija. U borbama između suprotstavljenih zajednica u ovom gradu poginulo je najmanje 11 osoba, a u čitavoj zemlji više od 100 samo u toku ove godine. Nasilje su izazvale vjerske podjele povezane s ratom u susjednoj Siriji.

Borci sa područja koje podržava sirijskog predsjednika Bashara al-Assada sukobljavaju se s pristalicama sirijske opozicije u sektaškom konfliktu koji datira još iz građanskog rata u Libanu, javlja iz Bejruta Al Jazeerin reporter Andrew Simmons.

Privremeni premijer Najib Mikati rekao je da će tražiti od vojske potpuni nadzor sigurnosti u ovom gradu tokom sljedećih šest mjeseci. Ali, poriče da će Tripoli postati vojna zona. Očekuje se da će biti donesen dekret. No, šta će sadržavati i kako će se to odigrati na terenu u ovom trenutku je i dalje nejasno, kaže Simmons.

Nedostatak političkog konsenzusa

Do odluke je došlo na sastanku privremenog vodstva države, predsjednika, premijera i šefa odbrane. Sastanak je održan nakon vikenda tokom kojeg je bilo više poginulih i desetine ranjenih. U zavisnosti od toga koliko daleko vojska ode, ova odluka bi mogla biti potpuno novi korak.

U fragmentiranoj politici i sektaškim podjelama Libana vojsci nije naređeno da preuzme kontrolu nad nekim gradom još od kraja građanskog rata, koji je trajao između 1975. i 1990. godine.

U Tripoliju, ali i cijelom Libanu, uvijek je nedostajalo političkog konsenzusa. Privremena vlada želi prekinuti prljavi rat u drugom po veličini gradu u Libanu, koji ubija civile i lokalnu ekonomiju. Za vojsku će biti veliki test kako izaći nakraj sa zaraćenim frakcijama.

Uhapšena 21 osoba

Libanski vojnici su uhapsili u utorak 21 osobu u Tripoliju zbog njihove uloge u nedavnim oružanim sukobima.

U saopćenju vojska navodi da je 21 osoba uhapšena iz suparničkih naselja Bab el-Tabaneh i Jabal Mohsen.

Osam osoba je upućeno uredu vojnog tužilaštva, prenio je The Daily Star.

U saopćenju izdatom ranije tog dana, vojska je istakla da je uhapsila osumnjčene, opisavši ih kao “opasne tražene osobe” tokom operacija provedenih u Tripoliju.

Izvor: Al Jazeera i agencije