Težak put humanitarne pomoći do Sirijaca

Blizu 2,5 miliona Sirijaca nalazi se na područjima do kojih je teško doći i veoma malo im se pruža pomoć (Reuters)

Komesarka Ujedinjenih naroda za humanitarne poslove Valerie Amos kazala je da je sirijska Vlada pružila neke pogodnosti za ulazak humanitarne pomoći u tu zemlju, ali da još postoji blizu 250.000 osoba koje se nalaze u područjima pod opsadom i “do kojih se ne može doći”, prenosi Anadolija.

Amos je, nakon zasjedanja Vijeća sigurnosti UN-a u vezi s rješenjem sirijske krize, kazala da je Vlada Sirije nakon “predsjedničkog naloga omekšala kada je u pitanju dostavljanje humanitarne pomoći narodu Sirije”.

Prema njenim riječima, Vladini službenici su dobili olakšice pri dobijanju viza, ali i osnivanju dodatnih centara za pomoć.

Crvena linija za humanitarnu pomoć

“I dalje ne vidimo napredak u pomoći osobama koje se nalaze pod opsadom u školama i u bolnicama. Blizu 250.000 osoba se nalazi na područjima koja su pod opsadom i do kojih ne možemo doći. Zatim, skoro 2,5 miliona ljudi se nalaze na područjima do kojih je teško doći i veoma malo im se pruža pomoć”, pojasnila je Amos.

Ona je govorila i o susjednim zemljama koje preko granice pokušavaju pružiti pomoć narodu Sirije, rekavši da je Vlada ranije saopćila kako je pružanje pomoći preko turske granice “crvena linija”, ali da ista ta Vlada pružanje pomoći iz Iraka, Libana i Jordana smatra prihvatljivim.

Kako kaže, pomoć koja je išla preko iračke granice je kao centar koristila Kamisli, a pomoć iz Jordana i Libana je dostavljena u Damask.

Amos je kazala i to da se u Siriji nalazi više od 1.000 osoba koje rade pri UN-u i pokušavaju pomoći narodu u ratom zahvaćenoj zemlji.

Izvor: Agencije