Sjevernokorejski lider smijenio svog tetka

Državni mediji Sjeverne Koreje za sada ne spominju Jangovu sudbinu (Reuters)

Tetak sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, kojeg u toj državi smatraju političkim regentom i jednim od najmoćnijih ljudi, danas je smijenjen, priopćile su južnokorejske vlasti, a neki mediji u Južnoj Koreji navode i to da su dvojica njegovih najbližih suradnika pogubljeni.

Južnokorejski parlamentarac Jung Cheong-rae je novinarima otkrio kako je Nacionalna obavještajna služba Južne Koreje jutros obavijestila parlamentarni odbor da je Kimov tetak Jang Sung-taek smijenjen s mjesta potpredsjednika najvišeg vojnog tijela Sjeverne Koreje, Nacionalnog povjerenstva za obranu, prenijela je agencija AFP.

Ukoliko ta informacija bude i službeno potvrđena, smjenjivanje Janga će predstavljati najveću političku promjenu na čelu Sjeverne Koreje otkad je Kim u prosincu 2011. godine zamijenio svog pokojnog oca Kim Jong-ila.

Jang je, vjerojatno, izgubio i položaj šefa jednog odjeljenja vladajuće Radničke partije, procjenjuju u Južnoj Koreji, pozivajući se na podatke obavještajne službe.

‘Vladar iz sjene’

Pretpostavljalo se kako je tetak sjevernokorejskog vođe bio veoma utjecajan kao „vladar iz sjene“, kao i u u dovođenju nećaka na vlast poslije smrti Kimovog oca.

U hitnom obraćanju članovima Parlamenta Južne Koreje dužnosnici obavještajne agencije su potvrdili kako je Jang „nedavno smijenjen sa svoje pozicije, a dvojica njegovih bliskih suradnika javno su pogubljeni polovicom studenog“.

„O pogubljenju su obaviješteni svi pripadnici vojske. Od tada Jang nije viđen“, rekao je parlamentarac Jung.

Državni mediji Sjeverne Koreje za sada ne spominju Jangovu sudbinu.

Za Janga se smatra da je pristalica ekonomskih reformi, no prethodno je bio u nemilosti vlasti 2004. godine, upravo u vrijeme vladavine Kim Jong-ila, ali je dvije godine kasnije vraćen u organe uprave.

Izvor: Agencije