Siromašno blizu 1,2 miliona Holanđana

Istraživanje je pokazalo da 7,6 posto stanovništva Holandije nema riješena osnovna egzistencijalna pitanja (EPA)

Holandski Biro za društvena i kulturna planiranja i Zavod za statistiku su objavili zajednički Izvještaj o siromaštvu u 2013. godini, u kojem se navodi da je broj Holanđana koji žive ispod donje granice siromaštva blizu 1,2 miliona, što je 100.000 više u odnosu na podatke za 2011. godinu, prenosi Anadolija.

Izvještaj ukazuje na negativne utjecaje ekonomske krize, koja je Holandiju zahvatila 2008. godine, a među naugroženijim kategorijama stanovništva su ovisnici o socijalnim primanjima, porodice samohranih roditelja i porodice stranih nezapadnjačkih doseljenika.

Analitičari tvrde da je glavni uzrok rastućeg siromaštva u Holandiji smanjenje stope zaposlenosti, a statistički podaci ukazuju na to da najveći broj siromašnih u toj zemlji živi u velikim gradovima poput Amsterdama, Roterdama i Haga.

Zahtjevi za pomoć

Ovo istraživanje pokazalo je da 7,6 posto stanovništva Holandije, od ukupno skoro 17 miliona stanovnika, nema riješena osnovna egzistencijalna pitanja, a u narednom periodu analitičari najavljuju blago poboljšanje situacije.

O problemu rasta siromaštva u Holandiji upozoravaju i zvaničnici Fonda za prehrambenu pomoć, koji javljaju da svakodnevno dobivaju nove zahtjeve za pomoć porodicama, a da se u aktivnosti ovog fonda do sada uključilo više od 140 humanitarnih organizacija.

Izvještaj o porastu siromaštva u zemlji komentirao je i zamjenik holandskog premijera i ministar socijalne politike Lodewijk Asscher, koji je izrazio zabrinutost zbog činjenice da je nezaposlenost najveći trenutni problem u zemlji.

Holandska Vlada je odobrila 80 miliona eura budžetskih sredstava, koja će naredne godine biti utrošena u programe borbe protiv siromaštva u zemlji, a najavljuju i odobrenje dodatnih 100 miliona eura u te svrhe iz budžeta za narednu godinu.

Izvor: Agencije