Samoubilački napad u centru Damaska

Građani Damaska su pod konstantnom paljbom snaga predsjednika Bashara al-Assada (Reuters)

Nekoliko ljudi je poginulo, a najmanje 17 je ranjeno u napadu bombaša samoubice u centru Damaska, javlja u utorak sirijska državna televizija.

“Teroristički bombaš samoubica opasan eksplozivom raznio se u naselju Jisr al-Abyad, te izazvao stradanja”, javila je državna televizija.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji javlja da je meta napada bila zgrada Vlade.

Samoubilački napadi su česta pojava u Damasku, gdje skoro tri godine traje rat snaga predsjednika Bashara al-Assada protiv pobunjenika.

Pobunjenici napreduju

U noći s ponedjeljka na utorak sirijski pobunjenici su zauzeli centar drevnog hrišćanskog grada Maaloule nakon pet dana borbe, javljaju agencije.

Borbe su ponovo izbile u tom gradu, dok se Assadov režim bori za kontrolu nad okolnim gradovima duž strateškog autoputa Damask-Homs.

Ranije u ponedjeljak komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Navi Pillay izjavila je da dokazi koje su prikupili istražioci UN-a povezuju Assada sa ratnim zločinima.

Njeno otkriće je u sukobu s politikom skrivanja identiteta mogućih osumnjičenika do eventualnog sudskog procesa.

Tim UN-a, koji skuplja dokaze tajno i nezavisno od Pillay, ranije je saopštio da dokazi vode do najviših nivoa sirijske Vlade, no nije imenovao Assada ili druge državne zvaničnike.

Istražioci su predali Pillay tajne liste osumnjičenika.

Izvor: Agencije