SAD Kini: Odustanite od zone zračne obrane

Kina je 23. studenoga jednostrano uvela zonu zračne identifikacije na velikom dijelu Istočnog kineskog mora (AP)

Sjedinjene Države pozvale su Peking da odustane od primjene zone zračne identifikacije proglašene u Istočnom kineskom moru, jer to može povećati opasnost od nesreća.

“Stajalište američke Vlade je da ne prihvaćamo zahtjeve Kine”, rekla je glasnogovornica State Departmenta Jennifer Psaki.

Kina je 23. studenoga jednostrano uvela zonu zračne identifikacije na velikom dijelu Istočnog kineskog mora, između Južne Koreje i Tajvana, koja obuhvaća i otočiće Senkaku pod nadzorom Japana, no na koje Kina, također, polaže pravo i naziva ih Diaoyu.

‘Kina izazvala zbrku’

Peking je odluku donio bez prethodnih konzultacija o zoni koja se kosi s onima što su ih proglasile druge zemlje, Japan i Južna Koreja, rekla je Psaki.

“Činjenica da je Kina izazvala zbrku i povećala opasnost od nesreća ukazuje na to da smo opravdano zabrinuti i da Kina treba odustati od postupka identifikacije”, rekla je Psaki.

U petak je SAD ustvrdio da će američki vojni zrakoplovi i dalje letjeti tom zonom, no očekuje da će američke kompanije na komercijalnim letovima poštovati upute tih zemalja, koje od zrakoplova traže da izvijeste o planovima leta i da se identificiraju ako kane proći kroz njihov zračni prostor.

Američki bombarderi B-52 letjeli su iznad spornog otočja u Južnom kineskom moru i nisu se uopće javljali kineskoj kontroli leta, potvrdio je u utorak glasnogovornik Pentagona pukovnik Steve Warren.

Svi zrakoplovi morat će naznačiti precizan plan leta, jasno identificirati o čijem se zrakoplovu radi i održavati punu komunikaciju, kako bi brzo i primjereno odgovorili na zahtjev za identifikacijom, objavila je Kina.

SAD obećao pomoć Japanu

Američki potpredsjednik Joe Biden stigao je u Tokio, glavni grad saveznika Japana u osjetljivoj misiji smirivanja napetosti u regiji. Nakon Japana, Biden ovog tjedna treba posjetiti Peking i Seul.

Sjedinjene Države su u srijedu obećale pomoć Japanu u rastućim nesuglasicama s Kinom u vezi sa otočjem u Istočnom kineskom moru, a viši dužnosnici SAD-a optužili su Peking za ponašanje kojim je uznemirio svoje susjede.

Američki ministar obrane Chuck Hagel uvjerio je u telefonskom razgovoru svoga japanskog kolegu da obrambeni pakt dvije zemlje “pokriva” i otoke nad kojima je Kina prošlog tjedna uspostavila novu zonu protuzračne obrane i preporučio Tokiju “da pokaže odgovarajući suzdržanost”, kazao je o tom razgovoru glasnogovornik Pentagona.

Izvor: Agencije