Oprečni rezultati šokirali Arafatovu udovicu

Yasser Arafat je preminuo u francuskoj vojnoj bolnici 2004. godine (Getty Images)

Francuski istražitelji su u izvještaju o smrti Yassera Arafata zaključili da je bivši palestinski lider umro prirodnom smrću te su negirali mogućnost da je on bio otrovan, kazao je izvor Al Jazeeri.

Arafatova supruga Suha Arafat izjavila je da je “šokirana” kontradiktornim izjavama švicarskih i francuskih stručnjaka o smrti palestinskog lidera.

“Strašno sam uznemirena zbog ovih kontradiktornosti. Šta bi trebala misliti?”, izjavila je Suha Arafat novinarima.

Ona je dodala da nikoga ne optužuje, prenosi AFP.

“Analize nas ne mogu navesti da zaključimo da je Arafat umro od trovanja polonijem 210”, navedeno je u izvještaju francuskih stručnjaka, prema riječima izvora koji je vidio izvještaj.

Palestinski tim čeka izvještaj

Palestinski tim koji istražuje smrt Arafata i njegov nećak u utorak su objavili da gaje rezerve prema francuskom izvještaju u kome je konstatirano da je palestinski predsjednik umro prirodnom smrću.
“Moramo proučiti izvještaj. Ne možemo zauzeti stav dok ga ne analiziramo”, izjavio je Tawfiq Tirawi.
Arafatov nećak Naser al-Kidva je rekao da još nije vidio izvještaj.
“U principu, svaka nova informacija o Arafatovoj smrti, naročito iz Francuske, mora sadržavati dokaze koji potvrđuju prvi medicinski izvještaj o njegovoj smrti 2004. godine”, kazao je on.

U izvještaju je navedeno da su istražitelji došli do istog zaključka do kojeg su Francuzi došli 2004. godine, odnosno da je Arafat preminuo od izljeva krvi u mozak i od infekcije crijeva.

Prema forenzičkom izvještaju predstavljenom u Parizu Suhi Arafat te njenom advokatu Saadu Djabbaru, francuski istražitelji su našli tragove radioaktivnog elementa polonij 210, ali su zaključili da je Arafat umro prirodnom smrću.

Francuske analize, provedene neovisno i u tajnosti u okviru istrage o ubistvu, čine se da proturječe nalazima švicarskih stručnjaka, koji “umjereno podržavaju” mogućnost da je polonij 210 uzrok Arafatove smrti.

Ustupljeni uzorci

Uzorci Arafatovih ostataka su ustupljeni švicarskim, francuskim i ruskim timovima nakon što je njegovo tijelo ekshumirano iz mauzoleja u Ramallahu, na okupiranoj Zapadnoj Obali, u novembru 2012. godine.

Prošlog mjeseca je Al Jazeera objavila studiju švicarskog Univerziteta u Lozani, koja je pokazala da je u Arafatovim rebrima, kukovima i okolnom tlu umrljanom tekućinama iz njegovog tijela otkriven nivo polonija veći od normalnog za 18 do 36 puta.

Sličan forenzički test su proveli ruski naučnici, čije učešće su zatražili iz Palestinske samouprave, a njihov nalaz je bio neuvjerljiv.

Arafat se razbolio 10. oktobra 2004. godine, nakon što je pojeo obrok u njegovom objektu u Ramallahu.

Objekt je bio duže od dvije godine pod opsadom izraelske vojske.

Njegov doktor je prvo dijagnosticirao simptome slične gripe.

Arafat se nije oporavio, a zatim je 29. oktobra avionom prevezen u Vojnu bolnicu Percy u Pariz, da bi mu se ukazala medicinska pomoć.

Ljekari u Parizu su proveli toksikološke istrage i nisu našli dokaze o uobičajenim otrovima.

Francuski ljekari nisu mogli objasniti razlog Arafatove bolesti, iako tada nisu proveli testiranje na polonij.

Istraga Al Jazeere

Al Jazeera je krajem 2011. godine pokrenula istragu o Arafatovoj smrti.

Suha Arafat je dala mreži pristup Arafatovim medicinskim nalazima i torbi u kojoj se nalazila odjeća koju je nosio prije smrti.

Nalazi i odjeća su odnoseni u Centar za pravnu medicinu i Institut za primijenjenu radiofiziku švicarskog Univerziteta u Lozani.

Tamošnji naučnici su našli povišene nivoe radioaktivnog polonija 210 u krivi i mrljama urina na Arafatovim stvarima, nakon čega je njegova udovica zatražila da se tijelo njenog preminulog supruga ekshuminira za dodatno testiranje.

Krajem 31. jula 2012. godine je Suha Arafat, koja je francuska državljanka, podnijela žalbu krivičnom sudu u Nanterreu, u zapadnom predgrađu Pariza.

S obzirom da je Arafat preminuo u Francuskoj te da su švicarski naučnici otkrili tragove polonija 210, francuski sud je 28. augusta 2012. godine odredio troje tužitelja da istraže da li je Arafat ubijen.

Dozvola za ekshumaciju

U novembru 2012. godine Palestinska samouprava je pristala ekshumirati Arafatovo tijelo i uručiti po 20 uzoraka francuskim, švicarskim i ruskim istražiteljima.

Francuski tužitelji, zajedno s timom naučnika i patologa, prisustvovali su Arafatovoj ekshumaciji u Ramallahu.

Prilikom ekshumacije nisu bili prisutni francuski radiološki stručnjaci, naveli su švicarski stručnjaci, koji su bili prisutni prilikom ekshumacije.

Čelnik komiteta Palestinske uprave, koji istražuje smrt Arafata, saopćio je kako će Palestina ubrzo imenovati krivce odgovorne za njegovu smrt, gotovo deceniju nakon što je počela istraga o Arafatovoj “sumnjivoj smrti”.

“Obećavam da će sljedeća konferencija za novinare biti posljednja i da će biti bačena svjetlost na sve koji su počinili ovaj zločin, ili su učestvovali u zavjeri u tom slučaju. Nalazimo se u posljednjih 15 minuta istrage”, rekao je Tawfiq Tirawi za palestinsku televiziju.

Švicarska forenzičarska laboratorija, čiji je izvještaj Al Jazeera ekskluzivno objavila u novembru, potvrdila je kako su se u Arafatovim kostima nalazile nenormalno velike količine rijetkog smrtonosnog radioaktivnog izotopa – polonija, a što je “nesumnjivo podržalo” raniji stav da je palestinski lider otrovan.

Arafatova udovica Suha je potvrdila kako je “odgovoran pripadnik najužeg Arafatovog okruženja”, čime je dodatno podigla tenzije među visokim palestinskim zvaničnicima, navodi agencija Reuters.

Izvor: Al Jazeera i agencije