Baletanu šest godina zatvora zbog napada

Baletan je tokom procesa odbacio optužbe da je želio nanijeti teške povrede Filinu, ali je priznao da je tražio da ga pretuku (Reuters)

Rusko pravosuđe je u utorak krivima proglasilo trojicu osumnjičenih za napad kiselinom, u kojem je u januaru teško povrijeđen umjetnički direktor moskovskog Boljšoj teatra Sergej Filin.

Među okrivljenima je i baletan kazališta Pavel Dmitričenko (29), koji je dobio kaznu od šest godina zatvora.

Sutkinja Elena Maksimova je odgovornima za napad proglasila solo-baletana i sindikalnog aktivistu Boljšoja Dmitričenka i njegovu dvojicu pomagača, izvršitelja Jurija Zaruckog i vozača Andreja Lipatova.

Zarucki je dobio 10, a Lipatov četiri godine zatvora.

Suđenje na sudu u Moskvi za napad izveden 17. januara ispred zgrade u kojoj živi Filin počelo je sredinom oktobra.

Zločinački plan

Maksimova je rekla da su okrivljenici unaprijed dogovorili napad, jer je Dmitričenko bio nezadovoljan Filinovim radom na podjeli uloga i dodacima umjetnicima, te je razradio zločinački plan.

Prošle sedmice sud je tražio kaznu od devet godina strogog zatvora za Dmitričenka, deset za Zarutskog i šest za Lipatova.

Baletan je tokom proces odbacio optužbe da je želio nanijeti teške povrede Filinu, ali je priznao kako je tražio da ga pretuku.

Zarutski je priznao da je Filina kiselinom zalio na vlastitu incijativu.

Tužiteljica Tatjana Štukalova je tražila 508.000 rubalja (11.300 eura) za fizičku odštetu i tri milijuna rubalja (66.700 eura) za moralnu odštetu.

Okaljana reputacija

Filinu (43) je nakon napada transplantirana koža i bio je na nekoliko operacija očiju u Njemačkoj.

Ova afera je objelodanila okrutna suparništva iza kulisa najprestižnijeg ruskog pozorišta.

Afera je imala velikih odjeka u teatru. Prima-baletan Nikolaj Ciskardidze, koji je bio u otvorenom sukobu s Filinom, smijenjen je u junu, nakon što je izrazio sumnje u ozbiljnost povreda svog suparnika.

I drugi skandali su okaljali reputaciju kazališta. Sredinom novembra je američka balerina Joy Womack u intervjuu dnevnom listu Izvestia rekla da je morala otići iz Boljšoja, čija joj je uprava tražila 10.000 dolara za stavljanje u rang solistice.

U ponedjeljak je izbio novi skandal kada je dirigent i glazbeni direktor kazališta Vasilij Sinajski na vlastitu incijativu dao otkaz, 15 dana prije vrlo očekivane premijere Verijedevog Don Carlosa, rekao je generalni direktor kazališta Vladimir Urin.

Izvor: Agencije