Neizvjesni humanitarni letovi za Siriju

Ujedinjeni narodi od 17. decembra organiziraju humanitarne letove u Siriju iz sjevernog Iraka.

To je jedini izvor pomoći za hiljade Sirijaca zarobljenih u ratom zahvaćenim područjima. Međutim, taj humanitarni koridor uskoro bi mogao biti zatvoren.

Humanitarnim letovima u Siriju se dopremaju neophodne potrepštine – pokrivači, higijenski proizvodi i odjeća, za neke od četiri miliona interno raseljenih Sirijaca, ljudi koji su, u suštini, postali izbjeglice u vlastitoj zemlji.

Letove organizira UNHCR, agencija UN-a za izbjeglice, koja kaže da je u operaciju uložila velike napore.

Pomoć Kurda

“Morali smo dopremati pomoć iz Jordana i Dubaija, a zatim je prebacivati preko granice u Siriju”, kaže Liene Veide, glasnogovornica UNHCR-a u regiji.

Međutim, dobijanje svih dozvola za ove letove bilo je još teže. U proces su bili uključeni regionalna vlada Iračkog Kurdistana, federalna vlada u Bagdadu i sirijski režim.

Dindar Zebari učestvovao je u pregovorima. Kaže da Vlada Iračkog Kurdistana čini sve što može kako bi pomogla UNHCR-u.

“Irački zvaničnici pri Ujedinjenim narodima u Ženevi, službenici Ministarstva vanjskih poslova u Bagdadu, kao i zvaničnici Ministarstva vanjskih poslova Sirije razgovarali su o sporazumu u sjedištu misije u Ženevi. Riječ je o ugovoru između Iračana i Sirijaca. Kurdistanske vlasti samo su pomogle u organizaciji letova između Iračkog Kurdistana i aerodroma u Siriji”, ističe Zebari.

Osjetljivi letovi

Na aerodromu u Erbilu stari ruski teretni avion iz 70-ih i njegova većinski ukrajinska posada spremni su za polijetanje.

“Sirijske vlasti nam ne dozvoljavaju da se ukrcamo u avion. To je pokazatelj koliko su politički osjetljivi ovakvi letovi. Kada ovaj krug dopremanja pomoći bude okončan, sve uključene strane razgovarat će o tome hoće li pokušati ostaviti otvorenim ovaj, kako ga nazivaju, humanitarni koridor, kako bi se organiziralo još više ovakvih letova u Siriju”, izvještava iz Erbila Imran Khan, reporter Al Jazeere.

Dobijanje čak i privremene dozvole veliki je uspjeh za UNHCR.

Agencija je trenutno fokusirana na njeno produživanje i dopremanje još više pomoći u Siriju, ali za to će biti potrebna politička volja – i Damaska i Bagdada i regionalne vlade Iračkog Kurdistana.

Izvor: Al Jazeera