Maratonska svemirska šetnja zbog kvara

Ovo je šestočlanoj posadi ISS-a već treća ovosedmična šetnja (NASA)

U osmosatnoj svemirskoj šetnji ruski su astronauti instalirali dvije kamere s vanjske strane Međunarodne svemirske stanice za kanadski video-stream, a onda su zbog kvara morali demontirati svu tu opremu.

Zapovjednik Oleg Kotov i navigator Sergej Rjazanski izašli su iz stanice u 14 sati po srednjeevropskom vremenu dok je ISS bio na 420 km iznad Australije, rekao je komentator misije Rob Navias tijekom NASA-ina televizijskog prenosa šetnje.

U prvom dijelu planiranog sedmosatnog izlaska iz ISS-a ruski su astronauti za firmu UrtheCast Corp iz Vancouvera postavili video kameru visoke rezolucije na okretnu platformu i fotoaparat srednje rezolucije.

Nepoznat kvar

Ruska svemirska agencija Roscosmos pristala je postaviti kamere na stanicu vrijednu stotinu milijardi dolara, koja je zajednički projekat 15 zemalja, a zauzvrat će dobiti pravo na upotrebu snimaka nastalih iznad Rusije.

UrtheCast planira te podatke prodavati firmama i vladinim agencijama koje kupuju srodne satelitske snimke, a pretplatnicima će preko interneta besplatno davati video-stream, u nadi da će tako privući oglašavače i sponzore.

No ta je operacija zasad na čekanju jer kamere imaju nepoznat kvar zbog kojega ne mogu komunicirati sa Zemljom.

“Nažalost, te kamere nisu poslale električni signal na Zemlju”, rekao je Navias, a UrtheCast je Reutersu poslao e-mail u kojem objašnjava kako postoji “problem povezivanja s kamerama”.

To je šestočlanoj posadi ISS-a već treća ovosedmična šetnja. Astronauti NASA-e Rich Mastracchio i Mike Hopkins u prošlu su subotu i u utorak popravili pokvarenu rashladnu pumpu.

Izvor: Agencije


Povezane

Američka svemirska agencija je uspješno lansirala još jednu letjelicu na Mars, gdje će stići za otprilike deset mjeseci.

Published On 18 Nov 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO