Kina ublažila politiku jednog djeteta

Politika jednog djeteta je uvedena prije više od tri decenije (Getty Images)

Vrhovni zakonodavni komitet Kine zvanično je u subotu odobrio ublažavanje kontroverzne politike jednog djeteta i ukinuo “prevaspitavanje u radnim logorima”, javili su državni mediji.

Novinska agencija Xinhua navodi da je odluku donio komitet Nacionalnog narodnog kongresa, kineskog parlamenta, u zaključku šestodnevnog sastanka.

U skladu sa novim propisima, dvoje djece će od sada moći da imaju oni parovi od kojih su supruga ili suprug jedino dijete svojih roditelja.

Radni logori

Politika jednog djeteta u Kini uvedena je prije više od tri decenije da bi se smanjio natalitet i kontrolisao rast stanovništva u najnaseljenijoj zemlji na svijetu.

Kritičari pozdravljaju ublažavanje politike jednog djeteta, ali ističu da država i dalje odlučuje koliko bi djece ljudi trebali imati.
Reforme bi trebale stupiti na snagu u prvom kvartalu 2014. godine.

Istovremeno, Xinhua navodi da će se ukidanjem prevaspitavanja u radnim logorima, koje je uvedeno prije više od pola vijeka, osloboditi oni koji u njima trenutno izdržavaju kazne i da će se one prestati primjenjivati, javio je AFP.

Kina je ovu mjeru počela primjenjivati 1957. godine kao brz način da se obračuna sa sitnim prestupnicima, ali je taj sistem, koji dozvoljava policijskoj nadležnoj komisiji da izriče kazne do četiri godine zatvora bez suđenja, ubrzo počeo da se zloupotrebljava.

Izvor: Agencije