Kerry naredne sedmice na Bliskom istoku

Kerry koji je učinio mnogo za obnavljanje pregovora krajem jula nakon tri godine zastoja (Reuters)

Američki državni sekretar John Kerry doputovat će ponovo na Bliski istok slijedeće sedmice kako bi razgovarao sa izraelskim i palestinskim zvaničnicima, najavio je jedan palestinski zvaničnik.

“Gospodin Kerry rekao je Palestinskoj upravi da će se vratiti u region 4. januara da diskutuje o mirovnom procesu i pregovorima s Izraelom“, rekao je jedan anonimni zvaničnik AFP-u. 

Sudeći po dobro obavještenom palestinskom izvoru, glavni američki diplomata ostat će na Bliskom istoku “više dana” u okviru svoje desete posjete ovom regionu od marta, otkako je na toj funkciji.

Rad u privatnosti

Kerry koji je učinio mnogo za obnavljanje pregovora krajem jula nakon tri godine zastoja, ocijenio je ovog mjeseca da je konkretan napredak postignut u mirovnim pregovorima, ali je rekao da se detalji ne objelodanjuju, jer bi razgovor o bilo kakvom sporazumu bio kontraproduktivan.

“Lično sam ohrabren da su pokrenuta vrlo ozbiljna pitanja. Ali smo se dogovorili da ne govorimo šta radimo, jer to samo stvara veća očekivanja. To stvara pritisak. To stvara protivljenje u nekim slučajevima. 

Mislim da je mnogo bolje za nas da radimo upravo ono što radimo, a to je da pregovaramo tiho i privatno”, rekao je on u intervjuu za televiziju ABC.

Izraelski i arapski mediji javljaju da će, na osnovu plana koji predviđa Washington, Izrael zadržati vojnu kontrolu na granici nakon mirovnog sporazuma sa Palestincima.

Za Palestince bi bile prihvatljive međunarodne snage, ali Izrael se tome protivi.

Izrael insistira na stavu da bi nastavak vojnog prisustva na granici bio od vitalne važnosti za sigurnost te zemlje u periodu od 10 do 15 godina nakon stvaranja palestinske države.

Izvor: Agencije