Zapadna obala: Još 1.400 izraelskih domova

Zvaničnik izraelske Vlade izjavio je da će gradnja oko 600 domova biti objavljena u Ramat Shlomu (EPA)

Izrael planira izgraditi još 1.400 domova u svojim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali i objavit će te projekte naredne sedmice nakon oslobađanja grupe palestinskih zatvorenika, saopćio je izraelski zvaničnik u petak.

Palestinci tvrde da bi svako dodatno širenje izraelskih naselja na teritoriji koju oni žele za svoju buduću državu moglo ugroziti mirovne pregovore, uz američko posredovanje, nastavljene u julu nakon trogodišnjeg prekida i trebali bi trajati do aprila.

Očekuje se da Izrael oslobodi oko 25 palestinskih zatvorenika, treću grupu koja će biti oslobođena od ponovnog pokretanja razgovora sredinom naredne sedmice i objavit će uskoro nakon toga novi plan širenja naselja.

Budući sporazum

Zvaničnik izraelske Vlade izjavio je da će gradnja oko 600 domova biti objavljena u Ramat Shlomu, naselju uglavnom nastanjenom ultraortodoksnim jevrejima, smještenom u dijelu Zapadne obale koju je Izrael anektirao skupa s istočnim Jerusalimom, što međunarodna zajednica nije priznala.

Još 800 domova bit će izgrađeno u drugim naseljima na Zapadnoj obali koje Izrael također planira zadržati u svakom budućem mirovnom sporazumu, iako lista još nije finalizirana, izjavio je zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije