Smrtonosni napadi na kršćanska područja

Božićna misa održana je u crkvi Svetog Josipa u Bagdadu (Reuters)

Najmanje 37 ljudi ubijeno je u srijedu u bombaškim napadima u kršćanskim dijelovima Bagdada, među kojima je bila i eksplozija automobila-bombe nedaleko od crkve nakon božićne mise, saopćili su policija i liječnici.

U eksploziji automobila-bombe u oblasti Doura, u južnom dijelu Bagdada, poginulo je najmanje 26 osoba, a 38 je ranjeno. Napad se odigrao dok su kršćanski vjernici napuštali crkvu poslije služenja božićne mise.

Nešto ranije, 11 osoba je poginulo, a 21 je ranjena u eksploziji bombe na jednoj pijaci, prenijela je agencija AP.

Zasad niko nije preuzeo odgovornost za ove napade.

Opao broj kršćana

AFP navodi da je, prema procjenama, u Iraku prije američke invazije 2003. godine u toj zemlji živjelo između milion i milion i po kršćana, a da se njihov broj sada procjenjuje na manje od 500.000.

Broj vjernika koji ispovijedaju kršćanstvo veoma je opao u godinama koje su uslijedile zbog krvavih sukoba između pripadnika različitih islamskih sekti i drugog nasilja, navodi francuska agencija.

Manjinska kršćanska zajednica bila je u prošlosti meta napada militanata Al-Kaide, uključujući napad na crkvu 2010, u kojem su ubijeni deseci ljudi.

AFP ističe, pozivajući se na podatke od sigurnosnih i ljekarskih izvora, kako je od početka godine poginulo više od 6.650 ljudi.

Izvor: Agencije