Protesti zbog napada na novinare u Ukrajini

Ukrajinska policija je pritvorila dvije osobe osumnjičene za napad na novinarku Tatjanu Černovil, saopćio je u srijedu ministar unutrašnjih poslova ove države Vitalij Zaharčenko.

On je istakao da su osobe uključene u ovaj napad identificirane i da je već otpočelo ispitivanje dvojice pritvorenika. Zaharčenko je naglasio kako lično nadgleda ovu istragu, za koju je, prema njegovim riječima, izabran najbolji tim stručnjaka, izvještava Itar-Tas.

Napad na Černovil bio je povod za nove proteste u Ukrajini, ovaj put ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova. Od vlasti se tražilo da pronađu napadače ukrajinsku opozicionu aktivistikinju i novinarku koja je pretučena i ostavljena u jarku u blizini Kijeva. I predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič, pozvao je policiju da pronađe počinioce napada.

Tatjana Černovil, koja se bavi istraživanjem korupcije među visokim ukrajinskim državnim funkcionerima, u bolnici je.

Zaustavljeno vozilo

Smještena je na intezivnoj njezi sa zadobijenim prelomom nosa i brojnim modricama.

Nepoznati napadači zaustavili su njeno vozilo u blizini Kijeva. Razbili su staklo, izvukli je iz auta, pretukli te ostavili u jarku. Napad je izveden nekoliko sati nakon što je ta slobodna novinarka i opoziciona aktivistkinja objavila članak o imovini najviših vladinih zvaničnika.

„Uzimajući u obzir visok profil istraga na kojima je radila, te ih potom objaviljivala, sa sigurnošću možemo reći kako ovaj svirep kriminalni napad nije slučajan“, ističe Zorjan Škirjak, vođa antivladinih protesta.

Policija je potvrdila detalje napada. Pokrenuli su i istragu po optužbi za huliganizam.

Za antivladine demonstrante, to je nedovoljno. Više stotina njih okupilo se ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova u Kijevu sa slikama Tatjane Černovil.

„Došli smo pred zgradu Ministarstva, tražeći od ministra Vitalija Zakarčenka da istraži šta se desilo“, poručuje Julija Steanjenko, demonstranica.

Ispred stana Vitalija Zakarčenka, Tatjana Černovil, nedavno je tražila da se snage reda uzdrže od napada na svoj narod koji na ulicama iskazuje nezadovoljstvo sa radom Vlade.

Opozicioni lideri uvjereni su kako je njen novinarski rad razlog zašto je pretučena.

„Glavni tužilac ima sastanke sa svojim saradnicima, ali je rekao da će istragu o ovom slučaju uzeti pod svoju kontrolu. Našli smo kameru koja je bila u Tanjinom autu i evidentirali kako je praćena, te kako su je pokušali zaustaviti. praktično, to je glavni dokaz koji može pomoći u pronalasku napadača“, naglašava Arsenij Jacenjuk, lider opozicije.

Pronađite počinioce napada, od policije isto traži i predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič.

Pogoršana sigurnost

Predstavnica OSCE-a, za slobodu medija Dunja Mijatović, pozdravila je Janukovičevu osudu napada, kao i njegov poziv da vlasti provedu istragu kako bi pravdi priveli počinioce.

Upozorava vlasti da poboljšaju sigurnost novinara, koja se zadnjih sedmica pogoršala.

U međuvremenu, još jedan opozicioni aktivist koji je organizator protesta u istočnom ukrajinskom gradu, Harkovu, pretučen je i izboden.

Izvor: Al Jazeera