Kim od vojske tražio veću borbenu gotovost

Kim je na Badnje veče posjetio komandu velike kombinovane jedinice 526 (EPA)

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un tražio je od vojske da pojača borbenu gotovost, navodeći da bi rat mogao izbiti “bez ikakvog prethodnog nagovještaja”, prenijeli su lokalni mediji.

Njegova izjava došla je u vrijeme povećane napetosti na Korejskom poluotoku, nakon egzekucije Kimovog tetka i njegovog nekadašnjeg mentora, prenio je AFP.

Kim je na Badnje veče posjetio komandu velike kombinovane jedinice 526, javila je državna agencija KCNA.

On je dao instrukcije jedinici da da sve od sebe kako bi zaokružila svoju borbenu gotovost, imajući uvijek na umu da rat može izbiti bez ikakvog prethodnog nagovještaja, kaže se u vijesti.

Jedinica je bazirana u lučkom gradu Nampo.

Predsjednica Južne Koreje Park Geun-hye upozorila je na to da će Seul reagovati “nemilosrdno na bilo koju provokaciju” Sjeverne Koreje.

Južnokorejska predsjednica, koja je posjetila granicu dvije Koreje, situaciju na granici opisala je kao “zloslutnu”, prenijela je agencija AFP.

Seul i Washington su vrlo zabrinuti za stabilnost režima Sjeverne Koreje poslije egzekucije Jang Song-thaeka, visokog zvaničnika i tetka sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una.

“Sigurnosna situacija na Korejskom poluotoku je prilično zagrobna. Unutrašnja situacija Sjeverne Koreje je zloslutna, raste zabrinutost u vezi sa provokacijama”, rekla je Park, obučena u vojnu uniformu tokom njene prve posjete granici od preuzimanja dužnosti predsjednika u februaru.

Dok je Park bila u obilasku granice, sjevernokorejski predsjednik Kim, okružen visokim vojnim zvaničnicima, posjetio je mauzolej u Pjongjangu, u kome se nalaze balzamovana tijela njegovog oca i dede.

Prije samo 12 dana zbog korupcije i planiranja državnog udara pogubljen je nekada vrlo moćan Jang, koga su nezvanično smatrali političarem broj dva u Sjevernoj Koreji.

Izvor: Agencije