DR Kongo: Pripadnici UN-a napali pobunjenike

Pripadnici misije MONUSCO imaju mandat da se uključe u akcije protiv oružanih grupa u DR Kongu (Reuters)

Specijalna jedinica Ujedinjenih naroda na istoku Demokratske Republike Kongo izvela je helikopterski napad na pobunjenike iz Ugande, kako bi pomogla Vladinim snagama da ponovo preuzmu kontrolu nad gradom Kamangom nakon napada u kojem su ubijeni civili.

“Vojska DR Konga zatražila je od interventne jedinice UN-a da im pomogne u preuzimanju kontrole nad Kamangom”, rekao je visoki zvaničnik misije UN-a u DR Kongu (MONUSCO), koji je želio ostati anoniman, prenosi AFP.

“Kamango je ponovo u našim rukama”, rekao je potpukovnik Olivier Amuli, glasnogovornik državne vojske u provinciji Sjeverni Kivu, regionu bogatom mineralima, gdje se bore brojne oružane grupe.

Amuli je priznao da su se u vrijeme napada na Kamango snage DR Konga povukle zato što su “bile nadjačane”.

Strah od masakra

Teddy Kataliko, šef građanskog udruženja u regionu Beni, gdje se nalazi Kamango, okrivio je pobunjeničku grupu ADF-Nalu i državnu vojsku Ugande za inicijalni napad na civile.

“Desetero ljudi je kidnapovano, 11 civila i pet vojnika ranjeno, nekoliko civila ubijeno, a kuće su zapaljene”, rekao je Kataliko za AFP, te dodao da se napadači kreću prema gradu Nobili na granici Konga i Ugande, gdje je sklonište našlo 150.000 izbjeglica.

“Bojimo se kako postoji rizik da će se desiti masakr i zato tražimo uspostavljanje humanitarnog koridora”, dodao je on.

Kataliko je rekao da izbjeglice bez pomoći Vlade neće moći prebjeći u Ugandu, jer je granica zatvorena.

MONUSCO je izvijestio da je najmanje 21 osoba mučki ubijena u regionu Beni prošle sedmice. Nisu imenovali napadače, ali su lokalne građanske grupe okrivile pobunjenike iz Ugande.

U DR Kongu djeluje 3.000 vojnika MONUSCO-a iz Tanzanije, Južne Afrike i Malavija. Mirovnjaci su dobili specijalnu dozvolu da se uključe u akcije protiv oružanih grupa.

Mirovnjaci su pomogli u rušenju pobunjeničkog pokreta M23 prošlog mjeseca.

Izvor: Agencije