Astronauti ISS-a instalirali novu pumpu

Kvar na sistemu za hlađenje zaustavio je sve eksperimente na stanici (AFP)

Dvojica astronauta NASA-e proveli su u utorak više od sedam sati radeći izvan Međunarodne svemirske stanice i uspješno popravili važan sistem za hlađenje.

Bio je to drugi izlazak u svemir u posljednja tri dana za inžinjere leta Ricka Mastracchioa i Mikea Hopkinsa, koji su dovršili posao uz samo jedan problem.

Dok su instalirali rezervnu rashladnu pumpu kišica kristala amonijaka prosula se iz jedne od četiri cijevi za tekućinu. Otrovna tekućina pretvara se u pahuljice na hladnoći i u bestežinskoj okolini svemira.

Astronauti su zato proveli dodatnih 15 minuta u nepropusnoj komori postaje, kako bi očistili moguće ostatke sa svojih svemirskih odijela.

Nova pumpa neće biti u potpunosti provjerena sve do kraja utorka, ali su početne provjere pokazale da dobro radi.

Američki dio ISS-a, 100 milijardi dolara vrijednog istraživačkog kompleksa koji leti na otprilike 418 km iznad Zemlje, koji uključuje japanske i evropske laboratorije, bio je bez polovine rashladnog sistema od 11. decembra, kada je otkazao ventil u pumpi.

Šesteročlana posada nije bila u opasnosti ni u jednom trenutku, rekla je NASA, ali su potrebna oba rashladna sistema kako bi izbacila toplinu iz modula i laboratorija stanice.

Ruski dio stanice ima poseban rashladni sistem.

Izvor: Agencije