Vlada Egipta: Muslimanska braća su teroristi

Privremena Vlada Egipta, koju podržava vojska, proglasila je Muslimansku braću terorističkom organizacijom, što vlastima daje veće ovlasti u suzbijanju aktivnosti ove grupe.

Ministar visokog obrazovanja Hossam Eisa objavio je nakon sastanka Kabineta u srijedu da se Muslimanska braća smatraju terorističkom organizacijom.

Dodao je kako oni koji pripadaju ovoj organizaciji, finansiraju je ili promovišu, mogu biti kažnjeni.

Potez Vlade dolazi dan nakon bombaškog napada na policijsku stanicu u Mansouri u  kojem je ubijeno 14 ljudi.

Ansar Beit al-Makdis, oružana grupa aktivna na Sinajskom poluostrvu, preuzela je odgovornost za napad.

Neposredno nakon napada, privremeni premijer Egipta Hazem Beblawi rekao je da su Muslimanska braća “teroristička organizacija”, prenijela je državna agencija MENA riječi njegovog portparola.

Egipatski sud već je zabranio aktivnosti Muslimanske braće, organizacije kojoj pripada i svrgnuti predsjednik Muhamed Mursi, te zatvorio brojne vođe i sljedbenike te organizacije.

Vlasti krive Muslimansku braću za finansiranje i obuku milicija na Sinajskom poluostrvu, što Muslimanska braća snažno poriču.

Protesti se nastavljaju

Portparol Muslimanske braće Abdullah al-Haddad za Al Jazeeru je najavio je da će se mirni protesti nastaviti kao i proteklih mjeseci.

“Samo želim reći da teroristi ne marširaju mirno ulicama više od šest mjeseci, ne učestvuju u slobodnih i pravednim demokratskim izborima i ne bave se dobrotvornim radom u društvima u kojima žive. Muslimanska braća osuđuju sve oblike nasilja i smatraju da nasilje ništa ne opravdava”, kazao je on.

“Pravi terorista je Abdel Fatah al-Sisi, koji predvodi ovu vojnu huntu. Oni već šest mjeseci čine zločine protiv čovječnosti, čija je žrtva egipatski narod. Hiljade Egipćana su ubijene, mučene i zatvorene. Čine sva ta zvjerstva kako bi održali vojnu upravu i udar kojim su uništene sve demokratske institucije.”

Wafaa Hefny iz Koalicije za povratak legitimiteta, za Al Jazeeru je govorila o tome koliko će odluka egipatske prelazne Vlade utjecati na nastavak aktivnosti Koalicije i Muslimanske braće.

“Ništa, zapravo, neće preći u ilegalu, kao što ni sada tako ne radimo. Mi smo tijelo koje i dalje djeluje, koje ima podršku izabrane Vlade Egipta. Mislim da na ovaj način samo žele spriječiti ljude da glasaju na referendumu, zadržati vojnu upravu, nastaviti ubijati ljude. Oni su odgovorni za sve bombaške napade, za sve što se dešava u Egiptu, jer su jedini koji imaju oružje. Svi na ulicama su mirni i pozivaju da se opet uspostavi demokratija. Prelazna Vlada to ne želi, ona ima svoje planove koje želi ostvariti. Insitiraju da pristalice Koalicije uzmu oružje u ruke, a niko od nas to ne želi”, kazala je ona.

Uhapšen Qandil

Egipatska policija uhapsila je kasno u utorak Hishama Qandila, koji je bio premijer Egipta za vrijeme vladavine svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Qandilu je sud izrekao jednogodišnju zatvorsku kaznu, jer nije izvršio naredbu da nacionalizuje kompaniju koja je privatizovana 1996. godine. 

Iz Ministarstva navode da je uhapšen u pustinji van Kaira “sa krijumčarem, kada je pokušao pobjeći u Sudan”, prenosi AFP.

Qandil je predstavljao alijansu grupa koje su podržavale Mursija tokom sastanaka sa evropskim pregovaračima, u vrijeme pokušaja smirivanja tenzija sa novom Vladom koju je postavila vojska.

Napori pregovarača propali su u augustu, a policija je nasilno ugušila demonstracije protiv nove vlasti.

U nemirima je ubijeno najmanje 1.000 ljudi, dok su hiljade zatvorene, uključujući i vođe Muslimanske braće.

Oslobođeni Beltagyjevi supruga i sin

Egipatsko Tužilaštvo donijelo je odluku i uz plaćenu kauciju na slobodu pustilo Senu i Enesa Beltagy, suprugu i sina generalnog sekretara egipatske Stranke slobode i pravde i jednog od lidera Muslimanske braće Mohameda Beltagya, a koji su u utorak privedeni uz obrazloženje da su tokom posjete Mohamedu Beltagyju u kairskom zatvoru Tora izazivali nered i probleme nadležnom osoblju, javlja agencija Anadolija.

U izjavi za AA advokat Velid Ibrahim je kazao kako je na videosnimku nadzornih kamera u zatvoru jasno vidljivo da privedeni članovi porodic Beltagy nisu pravili nikakav nered niti probleme osoblju. Advokat je, isto tako, potvrdio i vijest o njihovom oslobađanju.

“Današnji događaj je samo pokušaj provokacije ugledne porodice Beltagy”, kazao je advokat Ibrahim.

Mohamed Beltagy uhapšen je 29. augusta zbog otpora vojnom udaru u Egiptu, a njegova kćerka Esma Beltagy ubijena je tokom protesta protiv vojne vlasti održanih 14. augusta, kada je egipatska policija primijenila silu protiv demonstranata.

Izvor: Al Jazeera i agencije