Parlament o seljenju iranske prijestolnice

Neki smatraju da Teheran više ne može biti glavni grad zbog velikog onečišćenja, prometnih gužvi i stalne opasnosti od potresa (EPA)

Iranski parlament izglasao je danas, unatoč protivljenju Vlade, kako će uzeti u razmatranje prijedlog da za prijestolnicu zemlje izabere drugi grad, jer je sadašnji glavni grad Teheran pretjerano naseljen i vrlo zagađen.

Kako je javila službena iranska novinska agencija IRNA, od 214 prisutnih zastupnika za okvirni prijedlog glasovalo je 110, prenosi Tanjug agenciju AP.

U skladu s tim planom ustanovit će se specijalno vijeće, koje će dvije godine ispitivati alternativnu lokaciju za prijestolnicu.

Onečišćenje, gužve, potresi

Iako u prijedlogu zasad nije imenovan nijedan grad, nekoliko središnjih i zapadnih gradova već je prioćilo kako bi htjeli da budu uzeti u razmatranje.

Zagovornici tog plana smatraju da Teheran, sa 12 milijuna stanovnika, više ne može biti glavni grad zbog velikog onečišćenja, prometnih gužvi i stalne opasnosti od potresa.

U Iranu, koji leži na nekoliko tektonskih rasjeda, dogodi se u prosjeku jedan blaži potres dnevno.

Američka agencija, međutim, navodi da je preseljenje prijestolnice iz Teherana malo vjerovatno zbog velikih troškova takvog poduhvata.

Zastupnici i dužnosnici u Iranu su i ranije dolazili na ideju o preseljenju prijestolnice, ali ona nikad nije provedena.

Izvor: Agencije