Lista nepoželjnih stranaca u Ukrajini

Mihail Sakašvili je došao na vlast poslije Ružičaste revolucije 2003. godine (AP)

Bivši gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili i još 35 stranih građana s gruzijskim, američkim i njemačkim državljanstvom, optuženih za “destabiliziranje” situacije u Ukrajini, proglašeni su nepoželjnim, izjavio je u utorak za dnevni list Kommersant jedan poslanik iz stranke koja podržava vlast.

Poslanik Oleg Carev iz Stranke regija Viktora Janukoviča izjavio je za novine da su Ministarstvo vanjskih poslova i Specijalne ukrajinske službe (SBU) zabranile ulazak u Ukrajinu za 36 stranaca, “osumnjičenih da savjetuju ukrajinsku opoziciju kako da destabilizira situaciju u zemlji”.

Među ovim osobama je bivši gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili, koji je došao na vlast poslije Ružičaste revolucije 2003. godine.

Podrška Zapada

On je došao u Ukrajinu početkom decembra, kako bi se susreo s liderima opozicije i govorio demonstrantima na Majdanu, odnosno Trgu nezavisnosti u centru Kijeva, na kojem su se okupljali pobunjenici.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič upozorio je u četvrtak Zapadnjake da se ne “miješaju” u političku krizu u Ukrajini, gdje proevropska opozicija već mjesec dana na ulicama osporava njegov režim.

Zapadnjaci su pružili snažnu podršku ukrajinskoj opoziciji, a SAD razmatra sankcioniranje ukrajinskih zvaničnika odgovornih za gušenje demonstracija.

U nedjelju su nastavljeni protesti u Kijevu, gdje Vladini protivnici insistiraju na ostavkama vladajućih ukrajinskih struktura.

Demonstranti su se ponovno okupili na kijevskom Trgu nezavisnosti, s kojeg poručuju kako su i oni, ali i članovi ukrajinske opozicije, odlučni tu ostati i ustrajati u svojim zahtjevima.

“Misle da ćemo otići kući i da će se sve riještiti samo od sebe. Neće, jer želimo reforme, a jedini način na koji to možemo uraditi jeste da promijenimo vlast. Zato tražimo ne samo kaznu onima koji su tukli mirne prosvjednike, nego i prijevremene izbore”, poručuje vođa opozicije Vitalij Kličko.

Izvor: Agencije