Izbjeglicama rad vraća dostojanstvo

Mnoge sirijske izbjeglice koje žive u kampovima širom regiona – nemaju načina da zarade za život.

Naš novinar je posjetio kamp u sjevernom Iraku, u kojem su izbjeglice aktivno uključene u projekte humanitarnih organizacija.

Kawergosk više nije obični izbjeglički kamp, nego pravi grad od platna i užadi. Kao svim gradovima, neophodni su mu ekonomija i infrastruktra da bi opstao.

Zime su ovdje jako oštre. Kiša je veliki problem, a bujice bi, ako se ne obuzdaju, mogle zbrisati cijeli kamp.

Posao je težak

Fondacija po imenu ‘Rise’ sarađuje sa francuskom nevladinom organizacijom Acted i Norveškim vijećem za izbjeglice.

Zajedno rade na zaštiti kampa od poplava i grade sistem odvodnjavanja. Međutim, umjesto da sklapaju ugovore sa građevinskim kompanijama, zapošljavaju stanovnike kampa.

Sirijcima rad vraća osjećaj dostojanstva. Za mukotrpni posao koji obavljaju dobijaju dnevnice.

„Imam staru majku i 11 braće i sestara. Ja sam jedini koji brine o njima, tako da je ovo sjajna prilika. Ponosan sam na činjenicu da zarađujem za svoju porodicu”, kaže Mohammed Said, stanovnik kampa.

Posao je težak. Svaki kamen treba postaviti na pravo mjesto. Riječ je o rješenju koje je jednostavno i jeftino, ali i izuzetno efikasno. Ne samo da štiti kamp, nego je i izvor zarade.

Tom Robinson je voditelj programa. Smatra da je direktni pristup najbolji:

 „Mnogo je nezaposlenih, a djeca nemaju šta da rade tokom dana. Zato se trudimo da ih aktivno uključimo u svoj projekat. Kad uspijemo zaposliti stanovnike kampa, to svima pomaže, omogućava zajednici da se uključi i razvija, ljudima daje svrhu u životu. Oni koji rade na projektu ponosni su na to. To možete vidjeti iz onoga što postižu.”

Dječija igra odraz je života u kampu…

Zahvaljujući ovakvim projektima, razvija se i osjećaj zajedništva: uprkos tragičnim okolnostima, svi učestvuju u poboljšanju života.

To je posebno značajno kad se zna da samo u ovom kampu živi 13.500 ljudi i da većina nema nikakvih obaveza.

Kratkoročno rješenje

 „Tokom gradnje kampa mnogo je posla, ali ovo je kratkoročno rješenje. U kampovima koji su predviđeni za duži period vidjeli smo da se, kad posla nestane, pojavljuje osjećaj frustriranosti. Taj osjećaj često dovodi do bijesa, a zatim i do nasilja. Kontrolisanje toga, posebno kad je riječ o izbjegličkim zajednicama ove veličine, bit će veoma teško, ali i presudno”, javlja Al Jazeerin Imran Khan iz izbjegličkog kampa Kawergosk u Iraku.

Takvi problemi, međutim, ne postoje samo ovdje. Zbog rata u Siriji slični kampovi otvoreni su širom regiona, a što sukob bude duže trajao, bijes će biti sve veći.

Izvor: Al Jazeera